Biserica Mirăuți va fi transformată în mănăstire. IPS Calinic: Redau istoriei, în măsura în care este posibil, ceea ce a avut


Intră acum și în grupul de

Biserica „Sf. Gheorghe”-Mirăuți urmează să fie transformată în mănăstire.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a confirmat informația răspunzând unei întrebări pe această temă.

Ierarhul a fost întreabat dacă mai transformă o biserică de mir în mănăstire cu referire la Biserica Sf. Gheorghe-Mirăuți.

„Când va fi slujba de instalare a noului stareț și cine va fi noul stareț? Credincioșii care aparțineau de această parohie ce vor face? Cine le va face obișnuita vizită pastorală de Crăciun și Bobotează? Preoții vor sluji în continuare acolo sau vor fi mutați?”, a fost întrebat Arhiepiscopul.

IPS Calinic a explicat că acestă biserică a fost inițial mănăstire.

„Eu nu transform nimic, ci doar redau istoriei, în măsura în care este posibil, ceea ce a avut. Vechea catedrală mitropolitană a fost dintru început mănăstire, cu stareț si obște, și nu biserică de mir”, a arătat ierarhul.

În ceea ce privește cine îi va vizita în Postul Nașterii Domnului și la Bobotează pe credincioși sau cine le va face serviciile religioase în parohia respectivă, răspunsul este unul singur, respectiv preoții parohiei respective și nu părinții călugări.

„Așadar, fiți liniștit, căci dorința noastră este ca atât istoria, cât și lumea să fie mulțumite”, a precizat IPS Calinic.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Suceava, cunoscută și sub denumirea de Biserica Mirăuția fost construită în secolul al XIV-lea și apoi reconstruită în secolul al XVII-lea.

Între anii 1402–1522, Biserica Mirăuți a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană a Moldovei.

Biserica Sfântul Gheorghe-Mirăuți este considerată a fi cea mai veche biserică din orașul Suceava.


Intră acum și în grupul de