Poliția Suceava: Aproximativ 20 la sută din transporturile de material lemnos verificate în ultimele zile au fost ilegale


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au depistat, în ultimele zile, peste 20 de transporturi ilicite de material lemnos  în cadrul acțiunilor pe linie silvică în care au fost verificate peste 100 de transporturi.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în ultimele zile, polițiștii din mai multe zone ale județului Suceava au intensificat eforturile pentru combaterea transporturilor ilegale de material lemnos pe drumurile publice. Aceste acțiuni au implicat filtre rutiere mixte formate din polițiști rutieri și polițiști specializați în prevenirea și combaterea delictelor silvice, și au vizat controlul a peste 100 de transporturi de material lemnos, inclusiv vehicule de mare tonaj și autoutilitare.

În urma acestor operațiuni, autoritățile au identificat peste 20 de transporturi de material lemnos care nu dispuneau de documente de proveniență, documente de transport sau alte documente specifice, sau care prezentau alte încălcări ale legilor silvice.

În toate aceste situații, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în conformitate cu reglementările legale din domeniul silvic și au procedat la confiscarea materialului lemnos. În unele cazuri, s-a dispus și imobilizarea vehiculelor prin reținerea certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare.

Unul dintre cazurile notabile a avut loc la data de 31 august 2023, ora 23:10, când o patrulă de la Secția nr. 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control o autoutilitară condusă de un bărbat de 54 de ani din comuna Slatina. Conducătorul auto a prezentat documente pentru o cantitate de 12,010880 metri cubi de cherestea de brad, dar verificările ulterioare au arătat că o parte din materialul lemnos transportat nu era trecut în aviz. După inventariere, s-a constatat că exista o cantitate de 8,13732 metri cubi de cherestea în plus față de cantitatea avizată. Șoferul a fost amendat cu 3000 lei conform Legii nr. 171/2010 și s-a confiscat materialul lemnos în valoare de 7.527 lei, care a fost preluat în custodia Ocolului Silvic Dolhasca.

Un alt incident important a avut loc la data de 30 august 2023, ora 17:00, când o patrulă din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești a oprit pentru control o autoutilitară care transporta lemn foc rășinoase pe drumul județean 178C, de pe raza comunei Bilca. Conducătorul auto nu deținea aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat, iar după inventariere, s-a stabilit că autoutilitara conținea o cantitate de 1,42 metri cubi de lemn rotund construcții molid și 1,5 metri cubi de lemn foc molid, în valoare totală de 592 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și preluat în custodia Ocolului Silvic Putna. De asemenea, conducătorul autoutilitarei a fost sancționat conform OUG 195/2002 cu amendă și i s-a reținut certificatul de înmatriculare pentru neperfectarea documentelor.

Aceste acțiuni ale poliției au avut loc în cadrul eforturilor continue pentru prevenirea și combaterea transporturilor ilegale de material lemnos, iar autoritățile avertizează cu privire la importanța respectării legislației în domeniul silvic. Astfel de acțiuni și controale vor continua și în perioada următoare pentru a identifica și sancționa persoanele care încalcă normele în vigoare și pentru a proteja resursele forestiere ale județului Suceava.


Intră acum și în grupul de