Proiectil de 20 kg in perfecta stare de functionare, carat in brate 2 km


Intră acum și în grupul de

Din cauza drumului accidentat, un proiectil de 20 kg, din al Doilea Război Mondial, în perfectă stare de funcţionare, a fost cărat 2 km în braţe. Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de sublocotenentul Ilie Şveduneac, a intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie neexplodat, descoperit în cătunul Deia, comuna Frumosu.

În timp ce executa lucrări de exploatare forestieră, o echipă de muncitori a observat un obiect suspect, în zona numită „Pârâul lui Zdrob”. Aceştia au sistat lucrările şi au anunţat echipajul Poliţiei locale, care a solicitat intervenţia profesioniştilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Echipa pirotehnică s-a deplasat la faţa locului şi, în urma cercetării şi detectării amănunţite a zonei, a identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 100 milimetri, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial.

Aceştia au controlat zona cu detectorul şi s-a constatat că nu prezintă un pericol iminent, fiindu-le pus în vedere muncitorilor ca, în eventualitatea în care găsesc şi alte obiecte suspecte, să solicite asistenţă tehnică de specialitate, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112.

Misiunea de asanare a fost complexă şi riscantă din cauza drumului forestier montan greu accesibil, militarii fiind obligaţi să execute transportul manual al muniţiei, care cântărea în jur de 20 de kilograme, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, până la autospeciala pirotehnică.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu, până la distrugerea controlată într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de