Simpozion stiintific international la Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat la finele săptămânii trecute simpozionul ştiinţific internaţional „România – Ucraina – Republica Moldova: geopolitica cooperării transfrontaliere”.

Potrivit conf. univ. dr. Florin Pintescu, cei care au participat la prima manifestare ştiinţifică de acest gen de la Suceava au abordat în principal problema cooperării transfrontaliere dintre România, Ucraina şi Republica Moldova – cu accent special pe problemele specifice ale Euroregiunii „Prutul de Sus”, dar şi o serie de aspecte geopolitice şi geostrategice referitoare la spaţiul est-european – cu accent special pe Ucraina. „Scopul principal al întâlnirii a fost prezentarea unor puncte de vedere autorizate referitoare la stadiul cooperării transfrontaliere dintre cele trei state, perspectivele şi soluţiile de îmbunătăţire a acestei cooperări”, a spus Pintescu.

El a arătat că participanţii au concluzionat că această cooperare transfrontalieră trebuie să aibă permanent în vedere o dublă perspectivă, europeană, prin valorificarea unor programe de cooperare transfrontalieră finanţate de UE şi atragerea unor investiţii europene şi regională, prin colaborarea autorităţilor din judeţele Suceava şi Botoşani (România), regiunea Cernăuţi, regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina), raioanele Briceni, Edineţ, Făleşti, Glodeni, Ocniţa şi Rîşcani (Republica Moldova).

La acest simpozion au participat specialişti din România (Bucureşti, Constanţa, Suceava), Ucraina (Cernăuţi şi Ujgorod) şi Republica Moldova (Bălţi) şi a fost organizat de Catedra de Istorie şi Relaţii Internaţionale a Facultăţii de Istorie şi Geografie din universitatea suceveană, Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea” din Bucureşti şi Centrul de colaborare şi analiză a riscurilor transfrontaliere Suceava.

În cadrul simpozionului a fost lansat numărul 38 al revistei „GeoPolitica”, editată de către Asociaţia de Geopolitică „Ion Conea” din Bucureşti, dedicat în întregime Ucrainei.