Peste 200 de adolescenți legitimați de polițiștii suceveni în cadrul acțiunilor de prevenire a absenteismului școlar în primele două săptămâni de școală


Intră acum și în grupul de

În primele două săptămâni ale noului an școlar 2023/2024, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au desfășurat o serie de acțiuni menite să prevină absenteismul școlar și implicarea tinerilor în acte antisociale și ilegale. Aceste eforturi au implicat, de asemenea, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, precum și lucrători de jandarmi.

Acțiunile au acoperit întreg județul Suceava, cu accent pe unitățile de învățământ și zonele adiacente, și au avut drept obiectiv prevenirea consumului de alcool, tutun și substanțe interzise, combaterea faptelor violente și reducerea abandonului și absenteismului școlar. Pe parcursul acestor activități, au fost verificate 25 de unități de alimentație publică din proximitatea școlilor, cu scopul de a se asigura că nu se comercializează produse interzise minorilor, conform legislației în vigoare.

Un aspect deosebit de important al acestei acțiuni a fost legitimarea a peste 200 de elevi, care au fost identificați în apropierea unităților de învățământ sau în locații de alimentație publică și în zonele limitrofe. În cazurile de absenteism școlar, polițiștii au transmis informări scrise către școlile respective pentru a se lua măsurile administrative corespunzătoare.

Cu toate că au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cazurile de abateri, principalul obiectiv al acțiunii a fost conștientizarea adolescenților cu privire la importanța respectării legilor și a educației în dezvoltarea și viitorul lor. Polițiștii au participat, de asemenea, la întâlniri cu părinții, unde au discutat aspecte legislative referitoare la dezvoltarea copiilor și au distribuit pliante și ghiduri de prevenire.

Aceste acțiuni vor continua în perioada următoare, având ca scop reducerea abandonului și absenteismului școlar, și implicit reducerea riscului infracțional și victimizării minorilor. Polițiștii transmit încă o dată sfaturi esențiale pentru siguranța adolescenților, inclusiv evitarea consumului de alcool și substanțe interzise și atenție sporită în interacțiunile cu străinii și pe mediul online.


Intră acum și în grupul de