„Legea fatadelor”, in atentia primarului Ion Lungu (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Îmi doresc să ştergem această culoare gri a clădirilor din zona centrală”, a afirmat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu, arătând că odată cu modernizarea infrastructurii din zona centrală a municipiului reşedinţă de judeţ prin proiecte cu finanţare europeană, îşi propune să fie reabilitate şi faţadele imobilelor din zonă astfel încât să fie o modernizare completă.

Edilul-şef a explicat că Guvernul a adoptat recent un act normativ privind posibilitatea primarilor de a interveni la reabilitarea faţadelor clădirilor, dar că îşi doreşte ca Primăria să intre în parteneriat cu asociaţiile de proprietari şi cu proprietarii din zonă în vederea efectuării de astfel de lucrări. Lungu a arătat că propune un asemenea parteneriat în condiţiile în care mulţi locatari au fost reticenţi să acceseze programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor. El a mai spus că după reabilitarea faţadelor din zona centrală a municipiului va propune asemenea parteneriate şi proprietarilor din celelalte cartiere ale municipiului.

Primarii vor avea dreptul să intervină pentru reabilitarea faţadelor imobilelor împotriva voinţei proprietarului, costurile fiind acoperite de către autoritatea locală şi recuperate ulterior de la deţinătorul clădirii, a decis Guvernul în şedinţa de duminică.

Proprietarii care acceptă să efectueze lucrări de reabilitare a faţadei vor putea contracta credite acoperite în totalitate de garanţia statului şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani. Aceştia vor beneficia şi de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrări de construcţii şi, dacă există o decizie în acest sens a autorităţii locale, de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de cinci ani consecutivi.

Persoanele cu un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic decât câştigul mediu net lunar pe economie nu vor fi obligate să returneze banii cheltuiţi de primărie pentru reabilitarea faţadei, de aceeaşi prevedere urmând să beneficieze şi proprietarii de clădiri istorice.

Proprietarii vor fi înştiinţaţi de primărie asupra obligaţiei de refacere a faţadei imobilului şi trebuie să răspundă în maximum o lună dacă acceptă să efectueze această lucrare.

În urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligaţi să inventarieze clădirile şi să elaboreze un plan de acţiune, prioritare fiind imobilele din zonele istorice şi centrale.


Intră acum și în grupul de