Rectorul USV, Valentin Popa, a semnat contractul de 25 de milioane de euro, care va finanța proiectul de învățământ dual la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa și ministrul Educației, Ligia Deca,  au semnat, miercuri, la București, contractul de finanțare a proiectului „Performanță în formarea profesională prin parteneriatul cu mediul economic pentru dezvoltarea rutei complete de învățământ dual la USV – DUAL USV”. Cu un cuantum în valoare de 25.000.000 de EUR, alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, DUAL USV este cel mai mare proiect din istoria universității sucevene.

USV apreciază că implementarea acestui proiect va dinamiza dezvoltarea întregii regiuni de nord-est a țării.

Proiectul semnat miercuri a fost pregătit de membrii Consorțiului DUAL USV și este destinat înființării unui campus integrat pentru învățământ dual, pe terenul de 30 ha pe care USV îl administrează în comuna Moara. Concret, vor fi construite două clădiri cu laboratoare și ateliere pentru formarea profesională a elevilor și studenților înscriși în învățământul dual în licee din județele Suceava, Botoșani și Neamț, în domeniile mecanic, electric, electronică și automatizări, electromecanică.

Pe lângă un service auto dotat cu ultimele tehnologii, în noul campus vor fi puse la dispoziția elevilor și studenților amfiteatre, săli de seminar și ateliere de practică digitalizate, cu echipamente și tehnică de calcul, pentru asigurarea unui învățământ de calitate. De asemenea, proiectul prevede acordarea a 3760 burse lunare pentru studenți, în valoare de 1400 lei/lună, respectiv 6300 burse lunare pentru elevi, în valoare de 600-1200 lei/lună, pe parcursul a 10 luni dintr-un an universitar.

Principalele activități care vor fi desfășurate în cadrul proiectului sunt:

– construirea și dotarea a două clădiri pentru susținerea învățământului dual preuniversitar și universitar în domeniile mecanic, electric, electronică și automatizări, electromecanică;

– construirea unui parc fotovoltaic pentru furnizarea energiei electrice pentru clădirile din noul campus, pe o suprafața de 20.000 mp;

– asigurarea unor mijloace auto pentru transportul elevilor și studenților;

– organizarea de stagii de practică pentru elevi și studenți;

– organizarea competițiilor profesionale, concursurilor pe meserii, competițiilor și târgurilor;

– furnizarea de servicii de consiliere și orientare profesională pentru elevi și studenți;

– promovarea rutei complete de învățământ dual;

– organizarea de CDL si programe de studii relevante, inovatoare, care să conducă la formarea de competențe solicitate pe piața muncii.

Până în prezent, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în calitate de lider, a atras 40 de parteneri în proiect:  13 instituții de învățământ preuniversitar, 18 agenți economici și 9 unități administrativ-teritoriale. Pentru anul în curs, în școlarizarea elevilor s-au implicat financiar, cu sume cuprinse între 40.000 și 1.000.000 de lei, următorii parteneri: ASSIST SOFTWARE SRL, SC AMBRO SA, SC ELECTRO ALFA INTERNATIONAL SRL, SC TRUTZI SRL, SC QUICK TRANSPEDITION SRL, SC SIDEM SRL, SC TEHNO WORLD SRL, PRIMAGRA ROMÂNIA SRL, ELSACO ELECTRONIC SRL, SC SERVICE MOTOARE NORD SRL,  SC TOTAL PLUS SRL, SC GERVIS SA, SC BETTY ICE SRL,  TRW AIRBAG SYSTEMS SRL,  ENERGOICE SRL, EGGER ROMÂNIA SRL, SC LOIAL IMPEX SRL, SC EUROSPEED SRL și Primăria Municipiului Suceava.

În acest context, USV anunță că operatorii economici interesați să devină membri ai consorțiului sunt invitați să transmită o scrisoare de interes, ca răspuns la anunțul de pe site-ul https://dual.usv.ro/, menționând unul sau mai multe domenii în care doresc să colaboreze (mecanic, electric, electronică și automatizări, electromecanică), numărul de elevi și/sau studenți pe care doresc să-i susțină în domeniile de interes și dovada că au desfășurat timp de minimum 3 ani activități de profil în domeniul de pregătire a elevilor/studenților.


Intră acum și în grupul de