Ion Lungu nu mai semnează niciun angajament bugetar: Încasările la bugetul local sunt la un sfert din suma programată


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că de la 1 octombrie nu mai semnează niciun angajament bugetar, cu excepția celor importante legate de investiții după ce a constatat că la nouă luni încasările sunt la un sfert față de valoarea programată.

Lungu a spus că măsurile care urmează să fie stabilite de Guvern prin ordonanță de urgență în vederea reducerii cheltuielilor publice până la sfârșitul acestui an el le-a luat deja după ce a văzut că încasările sunt la un sfert din ceea ce preconizase.

„Aceste măsuri eu le-am luat la Primăria Suceava începând cu data de 1 octombrie având în vedere faptul că încasările la data de 30 septembrie au fost foarte mici. Am încasat un sfert din banii pe care trebuia să-i încasăm la data de 30 septembrie 2023. La firmele private este un procent de 18, 2 la sută din ceea ce trebuia să încasăm”, a spus Lungu.

El a arătat că de la 1 octombrie nu a mai semnat niciun angajament bugetar.

„E clar că aceste cifre m-au alertat și, ca atare, începând cu data de 1 octombrie n-am mai semnat niciun angajament bugetar, numai cele care sunt importante legate de investiții”, a spus primarul.

În ceea ce privește ordonanța de urgență pe care Guvernul vrea să o aprobe, el a spus că Asociația Municipiilor din România a făcut o întâmpinare în care susține ca investițiile să fie exceptate.

„Înțelegem că e o situație de criză și toate măsurile sunt normale, mai puțin cele legate de investiții. Noi insistăm să nu se blocheze pentru că așa cum spune proiectul nu ai voie să semnezi anagajamente nici pentru investiții. Nu este în ordine. Avem licitații care se termină acum, cum ar fi cele 50 de autobuze electrice, ruta alternativă care este finanțată parțial și pe PNI Anghel Saligny. E delicat, mai ales acolo unde sunt începute șantiere mari e greu de blocat și apoi de reluat activitatea”, a declarat Ion Lungu.

Primarul a spus că deja a luat măsuri prevăzute în proiectul de OUG la servicii, reparații curente, cărți, publicații, consultanță, pregătire profesională, studii și cercetări.

El a mai spus că municipalitatea suceveană este pregătită să aplice această lege pentru reducerea cheltuielilor pentru finalul anului 2023.

Primarul a mai anunțat că s-a finalizat și licitația pentru creditul de 50 de milioane de lei din care jumătate va fi folosit pentru construirea parcării supraterane de pe strada Ștefan Tomșa și jumătate pentru ruta alternativă.

El a spus că licitația a fost câștigată de banca Intesa Sanpaolo Bank a prezentat cea mai mică rată a dobânzii peste ROBOR din cele șase oferte și a fost declarată câștigătoare.

Primarul a precizat că urmează să obțină avizul de la Comisia de Împrumuturi din cadrul Ministerului de Finanțe, dar a menționat că se așteaptă rectificarea și să fie majorat plafonul pentru că acum nu mai sunt plafoane pentru creditele autorităților locale  nici de contractare și nici de tragere.

„Este o realitate, de foarte multe ori, deficitul se închide pe autoritățile locale”, a spus Lungu.


Intră acum și în grupul de