Crestere alarmanta in judet a incendiilor produse la vegetatia uscata


Intră acum și în grupul de

Pe fondul activităţilor de igienizare a terenurilor agricole şi a curăţeniei de primăvară în gospodăriile populaţiei, în judeţul Suceava a crescut alarmant numărul de incendii produse la vegetaţia uscată, mirişti şi litieră, cu posibilitatea dezvoltării la fondul forestier, precizează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava. Astfel, în ultimele 10 zile ale lunii martie, subunităţile ISU au intervenit la peste 70 de incendii provocate de arderi necontrolate de vegetaţie uscată mirişti, litieră şi deşeuri menajere.

Au ars circa 200 hectare de vegetaţie uscată şi 9 hectare de litieră. Localităţile unde s-au produs cele mai multe incendii la vegetaţie uscată sunt: Siret (6), Fălticeni (5), Mănăstirea Humorului (4), Gura Humorului, Şcheia şi Rădăşeni (3), Baia, Bălcăuţi, Buneşti, Cacica, Capu Câmpului, Fântânele, Forăşti, Putna şi Vicovu de Sus (2) etc.

Cauza principală a evenimentelor o constituie focul deschis şi nesupravegheat utilizat pentru distrugerea resturilor menajere, furajerelor sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi.

În unele cazuri, activităţile menţionate mai sus se desfăşoară în condiţii de vânt ori fără respectarea distanţelor de siguranţă faţă de construcţii, ceea ce a favorizează propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante.

ISU „Bucovina” atenţionează că, în conformitate cu legea primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa populaţiei perioadele în care se interzice arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale şi să urmărească obţinerea permisului de lucru cu focul.

Odată cu venirea primăverii, va creşte şi afluenţa de persoane către zonele de agrement, mai cu seamă din apropierea pădurilor, precum şi utilizarea focului deschis pentru prepararea hranei. Din experienţa anilor anteriori, în multe dintre situaţii nu se respectă condiţiile impuse de lege privind utilizarea focului deschis şi obligaţia de stingere a focului după terminarea activităţii.

Lt. col. Cristian Hociung, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava precizează că la arderea miriştii nu trebuie să bată vântul, trebuie realizată parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, arderile să se realizeze doar pe timp de zi, iar până la finalizarea arderii trebuie să existe cineva care să supravegheze focul. Pentru suprafeţe mai mici de 5 hectare trebuie asigurate substanţe şi mijloace de stingere iar pentru cele mai mari de 5 ha trebuiesc aduse un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personali de deservire.

Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.


Intră acum și în grupul de