A inceput redistribuirea bolnavilor de la Spitalul Solca la alte unitati medico-sanitare din judet


Intră acum și în grupul de

La Spitalul de Boli Cronice Solca, vineri, a început redistribuirea pacienţilor către alt spitale în funcţie de diagnostice, majoritatea urmând să fie preluaţi de Spitalul Rădăuţi. Întrucât Consiliul Local nu a aprobat reprofilarea acestuia în cămin de bătrâni aşa cum a propus Ministerul Sănătăţii, pe motiv că nu au bani pentru cofinaţarea acestuia, începând cu 1 aprilie unitatea spitalicească nu mai primeşte bani de la CAS pentru desfăşurarea activităţii medicale.

În privinţa salariaţilor, cei 43 din circa 70 care au solicitat redistribuirea vor fi repartizaţi în spitale potrivit opţiunii personale.

În spitalele din judeţ şi la SJA sunt vacante 66 posturi de medici, 6,5 de farmacişti, 4 posturi de biologi, biochimişti, chimişti, fizicieni, 13 posturi de logopezi, sociologi, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, 294,5 posturi pentru asistenţi, 100 pentru infirmiere, 150 pentru îngrijitoare, 7 pentru şoferi sanitari.

Totuşi, în afară de Spitalul Gura Humorului, care spune că ar avea nevoie de un asistent la neonatologie, şi Rădăuţi, de un medic pneumolog, celelalte nu prea dau curs cererii de frică să nu depăşească procentul de 70 % cheltuieli de personal impuse de minister.

Dar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a promis suplimentarea de fonduri pentru spitalele care vor prelua angajaţi din spitalele desfiinţate.

„Bugetul spitalelor şi serviciilor de ambulanţă care angajează personal redistribuit din cele 67 unităţi sanitare propuse pentru reprofilare va fi suplimentat, dacă acestea, în urma preluării personalului, nu s-ar mai încadra în prevederea legală de 70% cheltuieli de personal. Am discutat deja cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate în acest sens”, a declarat ministrul Sănătăţii CSEKE Attila într-o videoconferinţă cu autorităţile locale sanitare şi de urgenţă din teritoriu.
„Ministerul Sănătăţii a modificat legislaţia astfel încât cererile personalului care se redistribuie pot fi depuse direct la sediile direcţiilor de sănătate publice fără a se mai face liste la nivelul spitalelor”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai subliniat că în 11 judeţe există unele dificultăţi în transferul pacienţilor sau redistribuirea personalului.


Intră acum și în grupul de