Înșelăciuni de circa 100.000 de lei prin metoda „Accidentul” la Ipotești, Dumbrăveni și Vadu Moldovei. O tânără din Suceava a fost arestată. Ea „lucra” împreună cu un bărbat aflat în închisoare pentru omor deosebit de grav


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a depistat autorii unor înșelăciuni prin metoda „Accidentul” care au prejudiciat cu circa 100.000 de lei persoane din Ipotești, Dumbrăveni și Vadu Moldovei.

Deși s-a crezut că acest mod de operare în săvărșirea unor înșelăciuni nu mai poate crea victime după mediatizarea intensă și activitățile de informare desfășurate, după o perioadă de „acalmie”, se constată o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment.

În perioada 26 – 28.10.2023, polițiștii Serviciului Investigații Criminale, cu sprijinul structurilor de cooperare și al polițiștilor din cadrul subunităților de poliție au organizat o acțiune complexă pentru destructurarea unui grup infracțional care acționat în mod coordonat, inclusiv dintr-o unitate de penitenciar, săvârșind mai multe fapte de înșelăciune prin metoda ,,Accidentul” în dauna unor persoane vârstnice de pe raza județului Suceava.

Astfel, în noaptea de 06/07.10.2023 o femeie din comuna Ipotești a fost înșelată de persoane necunoscute prin metoda ,,Accidentul” cu suma totală de 6.470 de euro, 46.400 lei, un lănțișor și o pereche de cercei din aur.

 În baza probatoriului administrat în cauză, a rezultat că în noaptea de 06/07.10.2023, în intervalul orar 22:40 – 02:40, în baza unei înțelegeri prealabile cu un bărbat încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și activitatea infracțională desfășurată, o femeie de 20 de ani, din Suceava, s-a deplasat cu autoturismul la locuința persoanei vătămate de unde a ridicat de la aceasta, suma de 5000 de euro, 1.200 de lei și 2 ceasuri. Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locație stabilită, de unde a ridicat de 3 ori, la diferite intervale de timp, sume de bani și alte bunuri, respectiv suma de 6200 de lei,  un lănțișor și o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei și 700 de euro și suma de 6.000 de lei 770 de euro, creând un prejudiciu de aproximativ 80.000 de lei. Femeia de 20 de ani și bărbatul încarcerat în penitenciar au convins partea vătămată să remită sumele de bani și bunurile, susținând că fiica acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier și este nevoie de bani pentru tratamente medicale și alte proceduri specifice.

 În seara de 12/13.10.2023, în intervalul orar 01:00 – 02:30, în baza unei înțelegeri prealabile cu bărbatul încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și la indicațiile oferite de acesta privind amplasamentul locuinței unei victime, femeia de 20 ani s-a deplasat în calitate de pasager, cu un autoturism în regim taxi la adresa locuinței unei persoane vătămate, din  Ipotești, de unde a ridicat prin același mecanism infracțional suma de 5.800 de lei.

      În data de 18.10.2023,  în intervalul orar 01:00 – 03:30, în baza unei înțelegeri prealabile cu bărbatul încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intențiile infracționale ale acestuia, precum și la indicațiile oferite de acesta privind amplasamentul locuinței victimei, femeia de 20 de ani s-a deplasat la adresa locuinței unei persoane vătămate din Dumbrăveni Suceava, de unde a ridicat sumele de 4.000 de lei și 100 de euro, folosind mecanismul infracțional al metodei Accidentul.

În data de 24.10.2023,  în intervalul orar 00:00 – 03:30, în baza aceluiași mecanism infracțional, femeia de 20 ani s-a deplasat pe raza Vadu Moldovei, respectiv la adresa locuinței unei persoane vătămate din localitate de unde a ridicat suma de 8.600 de lei.

În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că un bărbat de 45 ani, din Piatra Neamț este încarcerat într-o unitate de penitenciar încă din data de 13.01.2000, fiind condamnat definitiv cu pedeapsă de 30 de ani de închisoare în regim de detenție pentru săvârșirea infracțiunilor de „omor deosebit de grav”, „tâlhărie”, și „înșelăciune”.

La data de 26.10.2023, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară emis de Judecătoria Suceava, prin care s-a autorizat efectuarea unei perchiziții la o cameră de detenție din cadrul unității de penitenciar, în care se afla încarcerat bărbatul de 45 de ani, împreună cu alți 4 deținuți.

Cu ocazia efectuării percheziției a fost identificat un telefon mobil și mai multe cartele SIM.

Ulterior, la data de 27.10.2023 au fost puse în executare un număr de 3 mandate de percheziție domiciliară la imobile unde locuiește sau pe care le utilizează femeia de 20 de ani, respectiv imobile și dependințe de pe raza municipiului Suceava și comunei Adâncata. 

 La data de 27.10.2023 s-a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale faţă de femeia de 20 de ani pentru săvârșirea a 4 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de ,,înșelăciune” și față de bărbatul de 45 de ani încarcerat în penitenciar, pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de ,,înșelăciune”.

    Față de femeia de 20 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, aceasta fiind introdusă în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Suceava, ulterior instanța de judecată emițând pe numele acesteia mandat de arestare pentru 30 de zile.

Cercetările au fost efectuate de către Serviciul Investigații Criminale – IPJ Suceava, cu sprijinul polițiștilor din cadrul S.P.R. 2 Ipotești, Brigada Operațiuni Speciale – Suceava, Unitatea Teritorială de Analiza Informațiilor – Suceava și I.P.J Botoșani.

    Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul S.I.C., sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

                 Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru  eliberarea rudei  din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

   Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

    Victimele sunt contacatate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută și totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potențialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.

                În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

    Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.  În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii, precizează Poliția Județeană Suceava.

    Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele își dau seama că au fost înșelate, și că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

    Polițiştii suceveni vin în ajutorul cetățenilor și le recomandă ca, în situația în care primesc un telefon în care sunt anunțați că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze și să verifice veridicitatea informației, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situația prezentată prin telefon se dovedește a fi ireală, trebuie anunțată în cel mai scurt timp poliția, la telefonul unic de urgențe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție, reținând cât mai multe date utile în anchetă.

                Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.


Intră acum și în grupul de