Garda Forestieră Suceava a depistat tăieri ilegale într-o pădure privată din Vatra Moldoviței fiind produs un prejudiciu de peste 135.000 de lei


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat, luni, că a depistat tăieri ilegale într-o pădure privată din comuna Vatra Moldoviței în urma un control extins efectuat în perioada 18-26 octombrie 2023. Acțiunea a fost desfășurată în fonduri forestiere aparținând persoanelor fizice care nu au angajat servicii de pază silvică, conform legislației în vigoare.

Acțiunea Gărzii Forestiere Suceava a fost susținută de organele de poliție din Secția de Poliție Rurală nr. 14 Vama, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Astfel, pe o suprafață de aproximativ 90 de hectare de fond forestier, au fost descoperite 111 cioate rezultate din tăieri ilegale de arbori, cu un volum total de 216,889 metri cubi. Prejudiciul total al acestor acțiuni a fost estimat la 135.130 lei.

De asemenea, Garda Forestieră a constatat că proprietarii acestor fonduri forestiere nu au respectat obligațiile legale referitoare la asigurarea serviciilor silvice prin structuri silvice autorizate. Potrivit legislației în vigoare, în astfel de situații, 50% din contravaloarea prejudiciului trebuie suportată de către proprietarii respectivelor suprafețe. În acest caz, proprietarii pădurii vor suporta o pagubă în valoare de 39.744 lei.

De asemenea, nu a fost întocmit un amenajament silvic pentru fondul forestier deținut, încălcând astfel prevederile legale.

Pentru aceste încălcări ale legii, proprietarii fondurilor forestiere au fost sancționați contravențional, cu amenzi în valoare totală de 3.000 lei, și li s-au stabilit termene de intrare în legalitate. Mai mult decât atât, organele de cercetare penală au fost notificate cu privire la tăierile ilegale de arbori, și acestea vor continua investigația conform prevederilor legale.

Garda Forestieră Suceava dorește să atragă atenția tuturor proprietarilor și deținătorilor de fond forestier cu privire la îndeplinirea obligațiilor care le revin, inclusiv asigurarea serviciilor silvice pentru protejarea întregului fond forestier național, indiferent de forma de proprietate.


Intră acum și în grupul de