Ion Lungu spune că a oprit construirea unui nou bloc pe versantul Zamca, dar susține că nu știe de descinderi la firma care a realizat proiectarea și la angajați din Seviciul de urbanism


Intră acum și în grupul de

Consiliul Local Suceava a adoptat, joi, după dezbateri încinse, depunerea spre finanțare la Compania Națională de Investiții a unui proiect de consolidare a versantului din zona Zamca unde sunt alunecări de teren.

„Așa cum se știe în zona Școlii Filadelfia au avut loc niște alunecări de teren în acest an. Am făcut un proiect de consolidare a versantului, A fost adus de curând de profesorul Plătică de la Iași. Vrem să-l depunem pentru finanțare la Compania Națională de Investiții. Valoarea proiectului este de 12,5 milioane de lei din care 10,8 milioane de lei sunt lucrări de construcții-montaj”, a spus Lungu.

Consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir l-a întrebat pe primar dacă, după logica lui și după regulile care ar trebui să funcționeze în oraș, aceste consolidări nu trebuiau făcute înainte.

„Dumneavoastră spuneți că terenul o ia la vale în zona Filadelfia. Este o minciună prin omisiune pentru că nu e vorba doar de Filadeflia acolo, ci este vorba în special de blocurile construite în cartierul Zamca. Aceste consolidări nu trebuiau făcute înainte să fie aprobată construcția acelor blocuri?”, a întrebat Cușnir.

Ion Lungu a răspuns că a oprit construirea unui nou bloc pe versant.

„Eu personal am oprit construirea unui bloc acolo care era chiar pe muchia versantului Zamca. Se mai intenționa acolo construirea unui bloc, iar eu personal l-am blocat”, a spus primarul.

El a menționat că toate autorizațiile care s-au dat pentru construirea blocului au studii geo-tehnice.

„Au avut toate studiile și toate avizările de la toate instituțiile. După ce au apărut alunecările în zonă, când au venit cu documentația, personal am blocat-o și nu vom mai construi acolo niciun bloc pentru că încarcă versantul. N-au mai fost aluncări până acum de această anvergură și așa cum se știe aceste alunecări s-au produs când au fost acele ploi foarte masive și când s-a umplut cu apă versantul și o parte din el a alunecat”, a declarat Lungu.

Dan Ioan Cușnir a subliniat că situația e atât de gravă în oraș încât nu mai poate lăsa ca lucrurile să nu fie cunoscute.

„Știți că au fost descinderi la firma de proiectare tocmai pe cazul acestor blocuri și a modului în care s-a făcut recepția?”, a întrebat Cușnir, iar Ion Lungu a răspuns că nu e problema lui și nici a primăriei.

„Să fie sănătoși. Cine a făcut, să răspundă cine a greșit”, a precizat Lungu.

Cușnir l-a întrebat dacă știe că descinderile s-au făcut și la persoane din cadrul Serviciului de Urbanism.

„Nu cunosc. Personal nu cunosc, nu mi-a adus nimeni la cunoștință”, a spus primarul care a a subliniat că nu are cunoștință de cine gestionează firma de proiectare din acest caz și că dacă cineva a greșit va trebui să răspundă.

El a mai declarat că nu știe să fie cineva din primărie cercetat sau verificat.

„Vine vremea să se facă lumină cum s-au aprobat PUZ-urile și cum s-au semnat recepțiile la proiectele făcute de această firmă. Știți cum se spune: adevărul urcă pe scări și minciuna urcă cu liftul, dar întotdeauna adevărul ajunge din urmă minciuna”, i-a transmis Cușnir.

„Personal n-am niciun fel de implicare, n-am niciun fel de remușcare, n-am nicio frică”, a spus Ion Lungu, care a recunoscut că e o mare problemă cu firmele de proiectare, problema fiind discuată la nivel național, că sunt neprofesioniști.

Întrebat dacă există interdicție de construire pe acest versant, primarul Ion Lungu a răsuns că nu este emisă o asemenea decizie, dar că el a hotărât să nu mai permită ridicarea niciunei noi construcții acolo.


Intră acum și în grupul de