Fermieri suceveni intenționează să blocheze șoseaua de centură a Sucevei


Intră acum și în grupul de

Mai mulți fermieri suceveni intenționează să blocheze șoseaua de centură a Sucevei. Astfel, două grupuri de fermieri cu tractoare s-au mobilizat și s-au adunat pe marginea drumului DN 2.

Un grup de fermieri cu tractoare din zona Fălticeni s-a adunat în zona Cumpărătura, iar un alt grup s-a adunat în zona Dărmănești, aceștia fiind agricultori din zona Rădăuți.

Cele două grupuri vor să se întâlnească pe șoseaua de centură a Sucevei și apoi să blocheze intrarea în Suceava pentru a protesta față de ceea ce ei numesc concurență neloială din partea ucrainenilor, mărirea impozitelor, creșterea accizei la motorină și față de presiunile pe care autoritățile române le pun asupra agricultorilor prin diverse măsuri de control.

Alături de fermierii care protestează în mai multe județe și la intrarea în București se află și Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), reprezentată de organizațiile componente: Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), și Asociația Forța Fermierilor (AFF.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, Alianța anunță că va trimite Ministerului Agriculturii o listă detaliată a problemelor din sectorul agricol care necesită rezolvare urgentă, împreună cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental. Aceste nemulțumiri vor fi aduse la cunoștința Președintelui României, Premierului României și tuturor miniștrilor din Guvern.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, structură membră a COPA-COGECA (Confederatia Organizațiilor de Producători Agricoli din Uniunea Europeană), va informa organizația europeană și va solicita includerea situației fermierilor români pe agenda de lucru a întâlnirilor de săptămâna viitoare.

Luni, 15 ianuarie, reprezentanții AAC vor participa la o întâlnire la Ministerul Agriculturii, unde așteaptă soluții concrete și termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor din lista de revendicări. În cazul lipsei unor asumări clare și acțiuni concrete după ședință, Alianța va solicita autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la București, în Piața Victoriei, și la nivelul fiecărui județ.

Alianța exprimă încredere că acțiunea lor nu va fi împiedicată de chestiuni birocratice, iar autorizarea protestului va fi acordată în regim de urgență. Mulți dintre membrii organizațiilor componente au intrat deja în a treia zi de protest, iar AAC promite să ofere tot sprijinul și implicarea necesară.

În timp ce mulțumește mass-mediei pentru sprijinul acordat în mediatizarea acțiunilor din ultimele zile, Alianța face un apel public pentru ca mișcarea fermierilor să nu fie utilizată în scop electoral și pentru ca protestul să nu fie politizat în niciun fel. Gruparea își exprimă speranța că toate acțiunile de protest vor decurge pașnic și că forțele de ordine vor manifesta înțelegere față de preocupările fermierilor.


Intră acum și în grupul de