Traficantii de cersetori, lasati in libertate pentru lipsa de probe


Intră acum și în grupul de

Agitaţia fără precedent din faţa Palatului de Justiţie, de pe parcursul zilei de marţi, a adus după dânsa şi un raspuns favorabil recalcitranţilor care s-au strâns pe treptele instituţiei.

Dis-de-dimineaţă, circa 30 de persoane de etnie rromă au fost prezente în faţa Palatului de Justiţie pe motivul aducerii în faţa completului de judecată a nu mai puţin de 17 persoane, din aceeaşi etnie, care erau acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat.

Conform datelor obţinute din partea surselor judiciare, cercetările efectuate de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi procurorii din cadrul DIICOT se fac asupra unui număr de nu mai puţin de 27 de persoane, suspecte într-un dosar penal deschis încă din 2004.

Aceleaşi surse ne-au declarat că “începând cu anul 2000, mai multe familii din oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava, s-au stabilit într-o zonă periferică a oraşului Napoli din Italia, numită Casa Nuovo-Casoria, sub un pod, locuind în colibe şi corturi. Membrii acestor familii au practicat munca la negru şi cerşetoria în folos propriu obţinând astfel câştiguri materiale, ceea ce a determinat extinderea interesului acestor familii pentru recrutarea şi transportul în Italia a unui cât mai mare de persoane, cu scopul prestării unor activităţi de acelaşi gen, persoanele fiind în majoritate recrutate din cadrul comunităţi de unde provin”.

Astfel, victimele erau racolate din România, în special din judeţul Suceava, unde li se plătea şi li se facilita obţinerea paşapoartelor şi transportul până în Italia. La sosirea în oraşele de destinaţie victimele constatau că au fost induse în eroare, paşapoartele fiindu-le confiscate de traficanţi şi zilnic erau trimise în oraş pentru a câştiga bani din cântat şi cerşit, seara predând toţi banii câştigaţi.

Din datele pe care le deţinem la ora actuală, ar fi vorba despre peste 45 de victime, cercetările urmând a stabili cu exactitate numărul total al acestora.

În dimineaţa zilei de marţi, şapte dintre acuzaţi au fost prezentaţi în faţa completului de judecată. dar toţi au fost şi eliberaţi după reţinerea de 24 de ore formulată de procurori, judecătorii considerând că nu sunt suficiente probe pentru ţinerea în arest preventiv a acestora, solicitând doar interdicţia de părăsire a localităţii de domiciliu pe perioada cercetărilor.


Intră acum și în grupul de