Cu cat se imprumuta Suceava pentru parcarile subterane de langa PUB-ul Oscar Wilde


Intră acum și în grupul de

Primăria municipiului Suceava a anunţat că va demara la începutul lunii iunie procedurile pentru organizarea unei licitaţii care va avea ca principal obiect atragerea unui împrumut de aproximativ 16 milioane de lei, cu garanţii guvernamentale.

Banii respectivi ar fi necesari pentru asigurarea cofinanţării a două din proiectele realizate prin Programul Operaţional Regional (POR) în municipiul reşedinţă de judeţ.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că potrivit unei decizii a Guvernului, autorităţile locale pot atrage împrumuturi, cu garanţii guvernamentale, pentru plata cheltuielilor neeligibile şi asigurarea cofinanţării la cel mult două proiecte cu finanţare europeană.

El a ţinut să amintească faptul că în aceste condiţii, a depus la Fondul de garantare a creditelor o solicitare şi a obţinut avizul pentru accesarea unui împrumut de aproximativ 16 milioane de lei, necesar asigurării cofinanţării a două proiecte derulate prin POR, cel de construcţie a două parcaje subterane în centrul municipiului, în valoare de 9 milioane de euro şi cel de reabilitare a 14 străzi principale din oraş, în valoare de 14 milioane de euro.

Pentru aceste două proiecte, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare totală de 20 de milioane de lei, iar prin facilitatea oferită de Guvern se poate solicita un împrumut cu garanţii guvernamentale reprezentând 80 la sută din suma totală, restul urmând să fie asigurat de autoritatea locală. „Este o facilitate pe care a oferit-o Guvernul şi pe care nu am vrut să o ratăm”, a explicat Ion Lungu.

El a mai menţionat că procedurile de licitaţie pentru selecţia băncii de la care va fi accesat creditul vor începe în luna iunie.

Pentru cele cinci proiecte din Planul de integrat de dezvoltare ale Primăriei Suceava care se derulează prin Programul Operaţional Regional (POR) şi pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, unde Primăria este partener cu Consiliul Judeţean Suceava, municipalitatea trebuie să asigure o cofinanţare de 30 de milioane de lei.


Intră acum și în grupul de