600 de milioane de euro, realocate intre axe in vederea absorbtiei fondurilor europene


Intră acum și în grupul de

În vederea absorbţiei fondurilor europene, s-a decis realocarea între axe în cadrul PNDR a sumei de 600 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, arătând că aceşti banii urmează să fie folosiţi pentru finanţarea proiectelor de construcţie de ferme, fabrici de prelucrare sau pentru întreprinderi mici şi mijlocii de servicii neagricole în mediul rural.

Potrivit liderului democrat-liberal, trebuie găsite soluţii care să ducă la o creştere a absorbţiei fondurilor europene, problemele majore în acest sens fiind legate de lipsa cadastrului şi de reglementările privind achiziţiile publice.

Flutur a arătat că în domeniul Agriculturii, unde alocarea de la Uniunea Europeană este de zece miliarde de euro, au fost depuse 60.000 de proiecte din care au fost selectate 31.000 de proiecte, iar plăţile efective reprezintă 21 la sută din valoarea proiectelor aflate în finanţare.

El a mai spus că finanţarea UE pentru aceste proiecte va creşte de la 75 la sută în prezent la 90 la sută, ceea ce înseamnă că va scădea cofinanţarea. Totodată, Gheorghe Flutur a mai declarat că în cazul sprijinului pentru tineri în mediul rural va creşte de la 25.000 de euro în prezent la 40.000 de euro.

Prim-vicepreşedintele PDL a mai declarat că o sumă de 150 de milioane de euro a fost alocată pe o submăsură în cadrul PNDR, pentru refacerea zonelor afectate de inundaţii, în special pentru drumuri şi corectare torenţi.

El a arătat că suma maximă pentru un obiectiv este de 1,5 milioane de euro, iar punctaje mai mari vor obţine localităţile care au fost grav afectate de inundaţii. Flutur a precizat că sunt 800 de localităţi din ţară care au fost afectate de inundaţii, iar şansele să obţină finanţări sunt cele care au lucrări mari de refacere.


Intră acum și în grupul de