Marian Motoc (Politia Rutiera Romana): „Este aberant ca in 2011 sa ai caruta pe drumuri europene sau nationale”


Intră acum și în grupul de

Poliţia Rutieră îşi propune să diminueze cât mai mult circulaţia căruţelor pe drumurile naţionale şi europene, a declarat miercuri, la Suceava, directorul adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere din IGPR, comisar şef Marian Moţoc, care a exemplificat cu faptul că în judeţul Vaslui, căruţele sunt principala cauză a accidentelor rutiere. „Este ciudat, dar la nivel naţional avem un judeţ care, din punct de vedere al cauzei generatoare de accidente reprezintă conducătorii de atelaje şi atelajele care se află pe drumurile naţionale şi europene în 2011”, a spus comisarul şef.

Potrivit acestuia, în celelalte judeţe, cauzele generatoare de accidente sunt viteza sau pietonii. „Este puţin aberant ca în 2011 să ai căruţă pe drumuri europene sau naţionale”, a mai spus directorul adjunct al Poliţiei Rutiere. El consideră că trebuie să fie adoptate măsuri la nivel teritorial pentru amenajarea de drumuri pentru acest tip de vehicule.

Moţoc a mai arătat că circulaţia căruţelor în unele municipii este statuată în condiţiile în care autorităţile locale percep taxe pentru ca atelajele să circule prin localitate.

El a spus că în acest domeniu trebuie „intervenţie şi acţiune” recunoscând că un element care contribuie la această situaţie este şi pasivitatea poliţiştilor. „Suntem conştienţi că nu putem să eliminăm toate căruţele, dar măcar să diminuăm numărul lor”, a spus Moţoc care a mai spus că sunt căutate şi soluţii legislative.

El a arătat că o problemă este legată şi de neîncasarea sancţiunilor aplicate de poliţiştii rutieri, precizând că anul trecut Poliţia Rutieră a aplicate 3,1 milioane de sancţiuni şi că totalul sancţiunilor pe linie rutieră a fost de 4,3 milioane. „Dacă nu se intensifică acţiunile de cei care sunt abilitaţi, obligaţi, să recupereze banii din aceste amenzi, mesajul nostru este diluat complet”, a mai spus comisarul şef.


Intră acum și în grupul de