Sistemul de iluminat public este modernizat pe 30 de străzi din municipiul Suceava printr-un proiect al AFM


Intră acum și în grupul de

Prin intermediul proiectului „Modernizarea Sistemului de Iluminat Public Stradal în Municipiul Suceava”, finanțat prin fonduri nerambursabile de la Administrația Fondului pentru Mediu, iluminatul stradal de pe 30 de străzi va fi îmbunătățit.

Potrivit viceprimarului Lucian Harșovschi, în urma demersurilor începute în noiembrie 2021 și aprobate la finele anului 2022, s-a semnat contractul de finanțare pentru acest proiect ambițios. Implementarea a început în data de 8 aprilie 2024, cu termen de finalizare stabilit la 5 mai 2025.

Principalul obiectiv al proiectului este înlocuirea și completarea sistemului de iluminat public din intravilanul municipiului Suceava, în scopul creșterii eficienței energetice și a calității iluminatului stradal. Aceasta va fi realizată prin montarea a 1274 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, ce oferă o durată de viață îndelungată de 100.000 de ore și o economie semnificativă de energie electrică, estimată la 50-80%. De asemenea, temperatura de culoare a lămpilor va fi de 4000 K, asigurând o iluminare neutra și reducând riscul de orbire pentru șoferi și pietoni.

Iluminatul public modernizat va fi gestionat și monitorizat de un sistem inteligent de telegestiune, ce permite și funcția de diminuare a luminilor pe timpul nopții între orele 23:00 și 05:00, reducând consumul de energie cu până la 50%.

Proiectul are o valoare totală de 4.340.651,23 lei, din care 3.403.500,00 lei reprezintă ajutor financiar nerambursabil. Principalele străzi și bulevarde din municipiu care vor beneficia de această modernizare sunt Sofia Vicoveanca, 1 Decembrie, 1 Mai 1918, Stefan cel Mare, Ana Ipătescu, Calea Unirii, Calea Burdujeni, Cuza Vodă, Eusebiu Camilar, Mircea Hrișca, Mircea Motrici, Constantin Sofroni, Emil Cioran, Iuliu Maniu, Pictor SRA, Cernăuți Fundătura, Traian Popovici, Dimitrie Loghin, Plopului, Arțarului, Socului, Frasinului, Eugen Lovinescu, Anton Holban, Ion Dragoslav, Mihai Băcescu, Nichita Stănescu, Pictor Romeo Calancea, Dumitru Dacian și Nichita Stănescu.


Intră acum și în grupul de