Nereguli in urma verificarii pasunilor din judetul Suceava. Vezi ce masuri a luat prefectul Sorin Popescu


Intră acum și în grupul de

Nereguli la inventarierea şi prezentarea modului de utilizare a păşunilor din judeţ, asta s-a constatat în urma unor controale privind administrarea acestor terenuri necultivate. În consecinţă, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a dispus, vineri, prin ordin, verificarea modului de utilizare a sumelor acordate de APIA Suceava, pentru realizarea lucrărilor de întreţinere a păşunilor din judeţ.

Într-un comunicat de presă, reprezentantul Guvernului în teritoriu arată că în urma analizei făcute vineri împreună cu directorii Direcţiei Agricole şi APIA Suceava, s-a constatat că, în unele cazuri, păşunile nu sunt exploatate eficient, fapt ce se datorează atât lipsei unei strategii a autorităţii locale de menţinere şi dezvoltare a păşunii comunale, cât şi neefectuării lucrărilor de întreţinere, iar practica privind darea în administrare a păşunilor nu a fost unitară în judeţ, fapt cauzat şi de inadvertenţe legislative în domeniu.

În aceste condiţii, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a solicitat atât Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cât şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, iniţierea unui proiect de act normativ prin care să se armonizeze prevederile legale ale legislaţiei actuale în materie de administrare a păşunilor, în ceea ce priveşte contractele ce pot fi încheiate de autorităţile administraţiei publice locale cu utilizatorii de pajişti.

Având în vedere că, în judeţul Suceava, domeniul zootehnic este bine dezvoltat, iar creşterea animalelor este o îndeletnicire specifică, prefectul a mai dispus, vineri, prin ordin, verificări suplimentare privind starea tehnică a păşunilor, cât şi modul de utilizare a sumelor acordate de APIA Suceava, pentru realizarea lucrărilor de întreţinere.

În judeţul Suceava sunt 42.444,32 ha de păşune, din care 3.704,53 ha sunt inventariate în domeniul public, 23.643,87 ha în domeniul privat al localităţilor, iar 15.095,96 ha de păşune nu sunt inventariate.


Intră acum și în grupul de