ISU Suceava reia apelul către populație să nu dea foc vegetației uscate: În ultima săptămănă pompierii militari suceveni au intervenit la 17 incendii care au afectat 26 de hectare de teren


Intră acum și în grupul de

Pompierii militari suceveni au fost solicitați, în ultima săptămână, să intervină pentru stingerea a 17 incendii de vegetație uscată, care au izbucnit în diferite zone ale județului. La rândul lor, lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență din județ au gestionat mai multe misiuni de localizare și lichidare a flăcărilor, care au mistuit suprafețe întinse de teren, și unde nu au avut nevoie de sprijinul serviciilor profesioniste.

În acest context, ISU Suceava reia apelul către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, în perioada 8 – 14 aprilie a.c., alături de lucrători ai ocoalelor silvice și de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea incendiilor izbucnite în localitățile Sf. Ilie (0,02, ha), Crucea (2 ha), Gura Negrii (3 ha), Ulma (2 ha), Gura Humorului (0,02 ha), Gura Negrii (0,1 ha), Coverca (0,5 ha), Moara (0,05 ha), Petia (0,4 ha), Mitocu Dragomirnei (0,5 ha), Suceava (0,5 ha), Broșteni (com. Drăgușeni, 5 ha), Hârtop (0,001 ha), Praxia (1 ha), Slobozia (0,03 ha), Șerbănești (6 ha) și Arbore (5 ha). Flăcările au mistuit peste 26 de hectare de vegetație uscată, stufăriș, pășuni împădurite și lăstăriș, punând în pericol alte terenuri din zonă, dar și construcții civile.

„Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis!”, a arătat maior Alin Găleată.

El a reamintit că potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, a mai declarat sursa citată.

Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.


Intră acum și în grupul de