Flutur a cerut urgentarea unui raport pentru realizarea coridorului IX de traversare a Europei care sa treaca prin judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

La Gura Humorului a avut loc, joi, cea de-a 55-a sesiune a Trans-European North-South Motorway (TEM) al United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), la discuţii fiind prezenţi directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Liviu Costache, împreună cu reprezentanţi din domeniul transporturilor ai Comisiei Economice Europene, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est şi al Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus”.

Dezbaterile au vizat dezvoltarea reţelei de autostrăzi până în 2020 în zona central şi est europeană cu deschidere spre Asia, dar şi construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 700 de kilometri care în jurul Mării Negre, ce va avea un tronson de la Constanţa spre Mangalia. Totodată, în cadrul discuţiilor, a fost analizat şi raportul privind construirea unui nou coridor adiacent coridorului IX, cu ieşire spre Ucraina spre Polonia.

Reprezentanţii TEM au apreciat că o conexiune între Marea Neagră şi Marea Baltică este de o importanţă majoră şi că un traseu de autostradă Constanţa-Bucureşti-Siret spre Ucraina şi Polonia intră pe un proiect internaţional ce urmează să fie discutat în următoarea sesiune a acestui organism.

Directorul CNADNR a arătat că în urma discuţiilor din cadrul TEM, reprezentanţii României şi Poloniei şi-au exprimat interesul pentru construirea unei autostrăzi care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, prin Bucureşti, Siret, Kiev şi care să fie conexat la sistemul de autostrăzi din Polonia, dar că este necesar şi acordul autorităţilor ucrainene.

Liviu Costache a spus că discuţiile din cadrul TEM fac parte dintr-un prim pas în vederea avizării unui astfel de culoar, care urmează apoi, în urma studiilor, să fie aprobat de Comisia Europeană. El a adăugat că, în funcţie de studiul de fezabilitate, construcţia poate fi făcută în regim de concesiune sau prin parteneriat public-privat.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a prezentat reprezentanţilor TEM proiectul acestei autostrăzi în calitate de preşedinte în exerciţiu al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est şi al Consiliului Euroregiunii „Prutul de Sus”. El a arătat că numai în zona de nord est a României şi în regiunea Cernăuţi această autostradă ar urma să deservească zece milioane de locuitori şi a subliniat că autorităţile locale din zonă sunt presate să dezvolte infrastructura de transport atât ca urmare a intensificării traficului greu cât şi a creşterii numărului de turişti.

Flutur a anunţat că, împreună cu reprezentanţii TEM, va avea, vineri, discuţii cu guvernatorul regiunii ucrainene Cernăuţi, Mychail Papiev, în vederea armonizării poziţiilor comune în vederea promovării la guvernele ţărilor a proiectului autostrăzii nord-sud.


Intră acum și în grupul de