Flutur despre proiectele prin POR Axa 2: „Noi am lucrat corect” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Suspendarea POR Axa 2 este legată de corectarea unor nereguli găsite la proiecte derulate prin acest program în patru judeţe, a declarat miercuri, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a explicat că este o procedură firească şi că reprezentanţii Comisiei Europene aplică astfel de corecturi pe măsură ce se constată anumite deficienţe. „Noi am lucrat corect”, a spus Flutur, într-o conferinţă de presă.

Şeful administraţiei judeţene a arătat că patru drumuri judeţene sucevene modernizate prin POR au fost recepţionate şi auditate de Curtea de Conturi, alte două, Pojorâta-Rarău şi Mănăstirea Humorului-Poiana Micului-Suceviţa, sunt în proceduri de execuţie, iar drumul Ilişeşti-Stupca se află în faza de licitare a execuţiei.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR), Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni. “În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare”, se arată într-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.
Banii pentru plăţile din Axa 2 a POR “nu sunt pierduţi în acest moment”, fiind vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia Europeană primeşte de la autorităţile române “răspunsurile soclicitate”, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Executivului UE. “Comisia Europeană a acordat României un termen de două luni pentru a oferi informaţii despre aceste fonduri şi despre managementul acestor fonduri, iar la sfârşitul acestei perioade, în funcţie de concluziile trase pe baza răspunsurilor oferite de partea română, Comisia va decide ceea ce se va întâmpla în continuare. Acest lucru înseamnă că banii nu sunt pierduţi în acest moment. Este vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia primeşte răspunsurile soclicitate”, a declarat, luni, Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al CE.

Van Lierop a ţinut să sublinieze că în acest moment nu se poate spune că România a pierdut banii respectivi, insistând asupra faptului că o decizie finală va fi luată în termen de două luni.


Intră acum și în grupul de