Investitiile in drumuri forestiere, o problema de importanta majora in Romania (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

România este „la coada Europei” în ce priveşte drumurile forestiere, a declarat vineri la Suceava, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, arătând că de aici vin şi dificultăţile de a colecta întreaga cotă de masă lemnoasă.

Potrivit şefului RNP, ţara noastră are 6,7 metri liniari de drum forestier la hectarul de pădure, în timp ce Elveţia sau Austria au 80 de metri liniari la hectarul de pădure. Solovăstru a explicat că din suprafaţa împădurită, pe 1,3 milioane de hectare nu se poate recolta masă lemnoasă, fie că este în zonă protejată, fie că este amplasată în zonă inaccesibilă.

Solovăstru a spus că pentru finanţarea lucrărilor de drumuri forestiere, RNP beneficiază de 100 de milioane de lei de la buget, de 57 milioane de lei dintr-un credit de la BDCE, iar o cotă de zece la sută din valorificarea masei lemnoase este îndreptată strict spre finanţarea drumurilor forestiere.

Directorul general al RNP a menţionat că pentru finanţarea lucrărilor la drumuri forestiere cu fonduri europene, regia a transferat 5000 de kilometri de drumuri forestiere comunităţilor locale care pot accesa mai facil proiecte europene prin care aceste drumuri să fie modernizate.

Solovăstru şi-a exprimat încrederea că într-un interval de cinci-şapte ani România să ajungă să aibă 8-9 metri liniari de drumuri forestiere la hectarul de pădure.


Intră acum și în grupul de