Legea fatadelor e amuzanta, in perspectiva primarului municipiului Suceava, Ion Lungu (VIDEO)

„Amuzantă”, astfel a catalogat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, Legea faţadelor, în condiţiile în care primăriile nu dispun de resurse financiare pentru a suporta aceste lucrări. „Legea privind reabilitarea faţadelor e amuzantă pentru mine, ca să nu spun mai mult. Toate se dau cu asigurarea finanţării de la Primărie. Nu văd cum se pot finanţa mai ales că nu dispunem de resurse financiare”, a declarat miercuri, Lungu într-o conferinţă de presă.

Edilul-şef al Sucevei consideră că în astfel de cazuri Guvernul trebuie să ţină cont de posibilităţile autorităţilor locale de a finanţa anumite activităţi pentru că nu pot fi aplicate pentru că Primăriile nu dispun de resurse financiare.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Proiectul de lege a fost adoptat în 28 iunie de Camera Deputaţilor, după ce fusese respins de Senat în 18 mai. Proiectul de lege prevede reabilitarea elementelor de construcţie de la nivelul faţadelor şi învelitorilor/teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, “prezintă pericol public”. Reabilitarea revine în obligaţia deţinătorilor de orice fel ai clădirilor care prezintă grad înalt de degradare, aceştia urmând “din proprie” iniţiativă să demareze lucrările, cu finanţare proprie.

Clădirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autorităţile locale, acestea urmând să notifice proprietarii asupra obligaţiilor ce le revin.

Prevederile legii nu se aplică anumitor clădiri, precum cele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic şi cele clasate sau în proces de clasare ca monumente istorice. Proprietarii de clădiri notificaţi cu privire la obligaţiile lor vor trebui să decidă realizarea măsurilor, să asigure sursa de finanţare, să contracteze proiectarea şi executarea lucrărilor.

Actul prevede şi măsuri “de protecţie socială”, astfel încât primarul poate propune Consiliului Local preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie dacă proprietarii dovedesc că realizează lunar venituri medii nete pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie.