Protocolul de infratire intre Suceava si Laval a fost definitivat. Citeste aici declaratiile de la semnarea acordului de colaborare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat, miercuri, cu primarul oraşului francez Laval, Guillaume Garot, un protocol de colaborare între cele două localităţi. Conform afirmaţiilor edilului-şef al municipiului reşedinţă de judeţ, a fost vorba de o contraparafare a actelor care atestă înfrăţirea, după ce prima întâlnire între cele două conduceri administrative a avut loc în Franţa pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut.

După parafarea documentului, primarul din Laval, Guillaume Garot, a declarat că reprezentanţii celor două oraşe sunt împreună pentru a construi o Europă a concretului, o Europă a europenilor. „Suntem mândri de faptul că noi, cei ce credem în această Europă am contribuit la crearea ei prin strămoşii noştri, predecesorii noştri”, a spus Garot, care a apreciat că primul lucru pe care acest parteneriat trebuie să-l dezvolte sunt lucrurile concrete. „Acest parteneriat este un lucru concret si noi va trebui să mergem pe anumite elemente de concreteţe în realizarea lui”, a mai spus primarul din Laval.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că protocolul cuprinde mai multe domenii de colaborare, de schimb de experienţă, în primul rând în domeniul economic, al comerţului, educaţiei, al sănătăţii şi mediului înconjurător, în domeniul administraţiei publice locale sau turismului. „Am avut discuţii cu primarul din Laval pentru a identifica şi alte direcţii de colaborare în perioada imediată referindu-mă aici la domeniul energiei durabile şi regenerabile, a transportului public şi sunt convins că vom depune în cel mai scurt timp proiecte comune cu finanţare europeană ca urmare concretă a colaborării dintre cele două părţi”, a spus Lungu.

Prezent de asemenea la momentul semnării protocolului de colaborare între cele două oraşe, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a transmis, primarilor din Suceava şi Laval (Franţa) că relaţiile nu se vor limita doar la acţiuni culturale, ci şi economice invitând francezii să investească în judeţul Suceava. Flutur a declarat după semnarea protocolului între Suceava şi Laval că se împlinesc 11 ani de când judeţul Suceava are parteneriat cu regiunea franceză Mayenne, a cărei capitală este oraşul Laval. „Îmi permit ca şi prieten, ca şi camarad al primarului meu de Suceava, să vă îndemn la pragmatism. Noi suntem popoare latine, foarte creative şi cred că avem nevoie de pragmatism şi vă invităm să investiţi în judeţul nostru”, a spus şeful administraţiei judeţene.

El a arătat că Mayenne este o zonă foarte bine dezvoltată în domeniul electronic, în domeniul chimiei sau în domeniul transporturilor şi le-a spus autorităţilor din Laval că noua legislaţie din România este extrem de avantajoasă pentru investiţii şi le-a sugerat acestora să revină în judeţul Suceava cu reprezentanţii Camerei de Comerţ din regiune.

Totodată, Flutur le-a spus celor prezenţi că este nevoie de mai mult pragmatism în relaţiile bilaterale şi a amintit că românii au avut cu cei din Republica Moldova mai mult schimburi culturale şi mai puţin economice. „Noi am greşit cu fraţii noştri din Republica Moldova. După 1990, am avut doar schimburi culturale şi poduri de flori peste râul care ne desparte. N-au fost suficiente, sunt acţiuni frumoase, emoţionale, las amintiri plăcute, dar n-am făcut paşi în domeniul economic şi am greşit aşa că eu cred că baza parteneriatului trebuie să fie relaţiile economice”, a spus Flutur. El a mai spus că legislaţia din România, parteneriatul public – privat, fiscalitatea scăzută sunt lucruri care pot fi atractive pentru investiţii în Suceava.

Sala de şedinţe a Consiliului Local Suceava s-a dovedit miercuri la prânz neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să fie prezenţi la eveniment, pe lângă prezenţa numeroasă a delegaţiei franceze dorind să fie de faţă şi consilieri locali reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, lideri de instituţii şi şefi de direcţii descentralizate. Cu carisma-i inconfundabilă, deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a fost translatorul întâlnirii.


Intră acum și în grupul de