Lucian Harșovschi solicită audit la ACET pentru modul în care se face măsurarea consumului de apă și cere din nou operatorului să încheie un contract cu o societate care să readucă terenul la starea inițială după fiecare intervenție


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a subliniat, miercuri, importanța Adunării Generale a proprietarilor, organul suprem al unei asociații de proprietari, și a prezentat preocupările majore ale comunității, evidențiind cu situația plății diferențelor de consum de apă între contorul de branșament și apometrele individuale.

„În municipiul Suceava sunt 136 de asociații de proprietari, iar anul acesta am participat la 34 de adunări, încercând să preiau cât mai multe din problemele oamenilor pentru a le rezolva în limita atribuțiilor,” a declarat Harșovschi. La șapte dintre aceste asociații au fost alese noi persoane în funcția de președinte, inclusiv la Asociația de proprietari nr. T3 și Asociația de proprietari nr. 21 Zorilor.

Una dintre principalele probleme aduse în discuție este cea a diferențelor de apă dintre contorul de branșament și contoarele individuale.

Potrivit acestuia, contorul de branșament, conform Legii nr. 241/2006, este montat la limita de proprietate, ceea ce în cazul blocurilor reprezintă amprenta blocului la sol. Adesea, aceste apometre sunt situate la câțiva metri sau chiar zeci de metri de bloc, iar orice pierdere între apometrul principal până la scara blocului ACET-ul o facturează sucevenilor și nu e corect.

„Nemulțumirea proprietarilor este că doresc să plătească doar strict ceea ce consumă. În unele cazuri, apometrul de branșament este montat la nivel de bloc și nu de scară, cum este cazul blocului A de pe strada Ana Ipătescu, din cadrul Asociației de proprietari nr. 1 Parc,” a explicat viceprimarul. Acesta a adăugat că, deși s-au realizat cămine separate cu apometre în anul 2016 cu fonduri europne, ACET nu a realizat nici până acum branșarea.

„Voi cere un audit pentru că nu este normal ca sucevenii să plătească diferențe de apă care nu sunt ale lor și am văzut multe cazuri cu apometre neverificate și neomologate a celor de la ACET”, a mai spus viceprimarul.

În plus, Harșovschi a menționat că, în baza legislației actuale și a regulamentelor locale, au fost aplicate sancțiuni și avertismente în valoare totală de 74.000 lei pentru diverse nereguli.

Aproape 600 de avarii au fost anunțate, dar numărul real din teren este mult mai mare, lăsând multe gropi neacoperite în urma intervențiilor.

El a cerut public directorului ACET, Ștefan Groza, să încheie un contract cu o societate care să readucă terenul la starea inițială după fiecare intervenție, așa cum procedează alte companii precum Thermonet.


Intră acum și în grupul de