Situatia romanilor din Nordul Bucovinei pare sa revina la normal sub noul regim politic de la Kiev


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senatul României, senatorul PSD Titus Corlăţean, s-a exprimat duminică destul de pozitiv în ce priveşte viitorul românilor din Ucraina, mai ales a celor care locuiesc în partea de Nord a Bucovinei.

Titus Corlăţean, care a fost prezent duminică în zona Cernăuţi, unde a participat la evenimentul „Limba noastră cea română”, a declarat că sunt semne ce dau speranţe pentru o îmbunătăţire a situaţiei românilor din Ucraina. El a declarat la finalul vizitei in Ucraina că a fost prezent la mai multe acţiuni în cadrul manifestării „Limba noastră cea română” organizate în Cernăuţi, Storojineţ şi Crasna şi că a văzut că românii trăiesc într-o atmosferă mai relaxată decât în anii anteriori şi că autorităţile ucrainene sunt mult mai deschise la dialog.

Din punctul de vedere al senatorului social-democrat identitatea românilor ar putea avea o oportunitate de sprijin din partea autorităţilor ucrainene, mai ales că la ultimele alegeri, comunitatea română a sprijinit candidatura actualului preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

„Se simte acest lucru. E o atmosferă mai destinsă, mai relaxată decât în anii anteriori, autorităţile locale sprijină comunitatea românească şi că se acordă chiar un anumit sprijin pentru construcţia de grădiniţe şi şcoli cu predare în limba română, inclusiv distribuirea unor autobuze pentru transportul şcolarilor din satele româneşti”, a explicat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

El a adăugat că în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut cu autorităţile regionale, cu guvernatorul regiunii, Mychail Papiev şi cu viceguvernatorul Mihail Găiniceru, a dat asigurări că România susţine foarte serios finalizarea, în acest an, în timpul preşedinţiei Poloniei a UE, a negocierilor pentru Acordul de asociere Ucraina-Uniunea Europeana, punctul său de vedere fiind că acest acord de asociere este benefic atât pentru Ucraina cât şi pentru comunitatea românească din această ţară.

Senatorul social-democrat şi-a exprimat speranţa că Parlamentul Ucrainei va aproba în toamna acestui an legea privind funcţionarea limbilor minoritare şi regionale cu prevederi favorabile pentru limba română şi recunoaşterea statutului de limbă regională în unităţile administrativ teritoriale unde românii reprezintă mai mult de zece procente din populaţie.

„Acest lucru va permite şi aplicarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare în Ucraina pentru vorbitorii de limbă română ceea ce va constitui un progres substanţial pentru folosirea limbii în şcoli, mass-media, administraţie, biserici, justiţie”, a mai spus Titus Corlăţean.

El a subliniat că, de altfel, preşedintele Ucrainei, s-a angajat în faţa comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi, în timpul campaniei prezidenţiale, atunci când a primit sprijinul românilor, să ducă la bun sfârşit acest proiect.

Titus Corlăţean, a condus duminică, în regiunea Cernăuţi, o delegaţie de parlamentari români din care au făcut parte deputaţii Cătălin Nechifor (PSD) şi Mircea Irimescu (PNTCD) şi senatorul Gavril Mîrza (PSD) care a participat la acţiuni din cadrul manifestării „Limba noastră cea română” sărbătoare anuală organizată de asociaţiile româneşti din regiunea Cernăuţi.

Parlamentarii români au participat la ceremoniile organizate în Cernăuţi cu depuneri de coroane de flori la monumentul lui Mihai Eminescu şi la mormântul lui Aron Pumnul din cimitirul oraşului.

La întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti ce s-a desfăşurat la Teatrul din Cernăuţi, Corlăţean le-a transmis un îndemn la menţinerea identităţii.
Totodată, delegaţia română a avut întâlniri la Universitatea din Cernăuţi cu rectorul instituţiei şi cu mai multe cadre didactice, iar apoi a fost prezentă la manifestări similare la Storojineţ şi în comuna Crasna, cu populaţie majoritar românească, unde funcţionează o şcoală construită în 2002 de Guvernul României.


Intră acum și în grupul de