Pensionarii Sucevei au fost sarbatoriti in avans de autoritati si de sefii institutiilor sucevene (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pensionarii suceveni au fost felicitaţi, joi, în avans de către autorităţile sucevene în cinstea „Zilei Internaţionale a Vârstnicilor” care se celebrează, anual, în ziua de 1 octombrie.

Vârstnicii Sucevei au fost invitaţi la sediul Palatului Administrativ pentru a participa la şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice de la nivelul judeţului Suceava, ce a avut ca tematică „Programe şi servicii integrate pentru seniori”, prilej cu care s-a închinat şi o cupă de şampanie în cinstea lor.

Alături de reprezentanţi ai administraţiei judeţene, la întrunire au luat parte şi şefi de instituţii de la nivel local, care au prezentat câte un raport prin care au demonstrat implicarea instituţiilor pe care le conduc în viaţa persoanelor vârstnice din municipiu.

Astfel, directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Suceava, Mirela Florea, le-a transmis pensionarilor suceveni o serie de noutăţi din partea instituţiei pe care o conduce. „Marea parte a activităţii noastre este îndreptată către generaţiile mai tinere, dar avem şi programe care se adresează persoanelor vârstnice. Şi în acest an se acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Mai mult, în acest an, venitul pe membru de familie a crescut de la 615 lei, la 786 pentru familiile formate din două sau mai multe persoane, crescând la 1.082 pentru persoana singură”, le-a spus Mirela Florea pensionarilor.

O altă noutate noutate menţionată de dânsa a fost aceea că începând de luni, Spitalul de Boli Cronice de la Solca, care în urmă cu trei luni s-a transformat în cămin de bătrâni, şi-a deschis porţile. „În cursul zilei de azi se vor primi primii beneficiari. Căminul are o capacitate de 70 de locuri, iar până ieri la prânz erau înregistrate 46 de solicitări. Acceptăm în continuare persoane vârstnice care se află în dificultate. Este un loc în care se poate duce o bătrâneţe liniştită, în condiţii decente”, a completat şeful Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Suceava, precizând că o condiţie esenţială de înscriere în cămin este ca persoana să aibă vârsta optimă de pensionare.

La întâlnirea de la Palatul Administrativ din Suceava au luat cuvântul şi invitaţi de vârsta a treia, oameni care şi-au desfăşurat activitatea în învăţământ, cultură, sănătate sau mediul economic, şi care prin contribuţia lor au marcat în timp evoluţia judeţului Suceava. Aceştia au împărtăşit celor prezenţi câte puţin din experienţa lor de viaţă şi din înţelepciunea vârstei la care se află.

Astfel, medicul reumatolog Ioan Ieţcu a subliniat că “îmbătrânirea depinde de mai mulţi factori, de sex, etnie, cultură, mediul rural/urban, de o societate bogată sau săracă, de climă, de locul geografic”. El a specificat faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, “fiind protejate de hormonul specific feminin, până la o vârstă când şi acesta scade, până dispare”. Ieţcu a transmis celor prezenţi „să rămână activi pentru a îmbătrâni frumos!”

Alături de subprefectul Sucevei, Angela Zarojanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie şi viceprimarul Sucevei, Viorel Seredenciuc, la evenimentul organizat de Instituţia Prefectului judeţului Suceava au mai participat Camelia Chitul, directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Victor Cristi Bleorţu, preşedinte – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Ludovic Abiţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.


Intră acum și în grupul de