2,2 milioane lei despagubiri pentru 15 suceveni ale caror bunuri au ramas in Basarabia, Nordul Bucovinei sau in Tinutul Herta

Prefectura Suceava a aprobat, zilele trecute, 15 de cereri privind acordarea de despăgubiri pentru bunurile pierdute în urma părăsirii forţate a Basarabiei, Nordului Bucovinei sau Ţinutului Herţa, totalizând peste 2,2 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Comisia judeţeană pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, a analizat un număr de 32 de dosare pentru obţinerea de despăgubiri în baza legilor speciale.

Pentru un număr de 15 dosare s-au aprobat rapoartele de evaluare întocmite de experţi, în cuantum total de 2.229.626,52 lei.

În comunicat, Prefectura precizează că plata despăgubirilor băneşti solicitate se face prin Direcţia economică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.
Totodată, comisia a respins 13 de dosare, iar alte două dosare au fost aprobate parţial, doar pentru solicitările de despăgubire pentru care foştii proprietari aveau acte doveditoare.

La Prefectura Suceava au fost depuse 2.044 de notificări în baza Legii 290/2003 pentru acordarea de despăgubiri sau compensaţii pentru bunurile deposedate abuziv, ca urmare a părăsirii forţate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Ţinutului Herţa.

Legea 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensaţii persoanelor ale căror bunuri au fost sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

loading...