Audieri pana tarziu in noapte si zeci de kilograme de produse de contrabanda confiscate, in urma perchezitiilor de luni, din judetul Suceava


Intră acum și în grupul de

Zeci de persoane au fost aduse în faţa procurorilor pe parcursul zilei de luni, după o amplă acţiune derulată de organele de ordine şi control sucevene în vederea destructurării unei reţele organizate care a adus groaza în rândul locuitorilor din nordul judeţului.

Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, ampla acţiune a demarat la primele ore ale dimineţii zilei de luni, când, în nu mai puţin de 39 de locaţii, case particulare şi locuinţe în care, conform informaţiilor deţinute de oamenii legii se efectuau acte ilicite, au avut loc descinderi vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni – şantaj, taxă de protecţie, tâlhării, infracţiuni contra autorităţii şi contrabandă.

În conformitate cu datele obţinute din partea IPJ Suceava, “activitatea de supraveghere şi strângere de dovezi în acest dosar a fost demarată de autorităţi încă de la mijlocul anului 2010 când existau informaţii cu privire la existenţa unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant pe raza localităţilor Gura Humorului, Frasin, Stulpicani şi Ostra, de pe raza judeţului Suceava, unde membrii organizaţiei, prin intimidare şi acţiuni violente s-au impus în faţa agenţilor comerciali ori a altor persoane fizice şi juridice solicitând taxă de protecţie sau derulând activităţi de desfacere a unor diferite produse de contrabandă”.

Acţiunea s-a desfăşurat sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava şi a fost realizată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava cu sprijinul tactic din partea Serviciului de Intervenţie Rapidă şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, cu aportul IGPR-Direcţia Operaţiuni Speciale şi DGIPI.

Nucleul grupării infracţionale era format din doi fraţi, Alexie P. (zis Vâju) şi Gheorghe P. (zis Vâju cel mic), aceştia reprezentând cuvântul de ordine în cadrul mişcării la care m-ai aderaseră rând pe rând alte persoane, de cele mai multe ori fraţi ai unor familii din localităţile amintite, care prin acţiuni de intimidare solicitau “dreptul de şmecher”, aşa cunoscuta taxă de protecţie sau derulau în exclusivitate acţiuni de comerţ cu produse de contrabandă, în special ţigări şi băuturi alcoolice.

“Ancheta derulată a fost destul de dificil de realizat deoarece persoanele care au avut de suferit se fereau de cele mai multe ori să facă declaraţii sau plângeri faţă de cei invinuiţi de frica unor posibile repercursiuni din partea acestora dacă s-ar fi aflat”, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, insp. Ionuţ Epureanu.

La ora închiderii ediţiei, în faţa procurorilor, mai erau cel puţin 20 de persoane care se aflau în pline audieri în vederea stabilirii participaţiunii fiecăreia la actele infracţionale, iar cantităţi importante de produse de contrabandă confiscate în urma descinderilor aşteptau să fie ridicate de la locuinţele vizitate de organele de ordine.


Intră acum și în grupul de