Boagiu: Vechea legislatie in domeniul exproprierilor reprezenta un blocaj la absorbtia fondurilor comunitare (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, vineri, la Suceava, că există rumoare şi nemulţumiri privind exproprierile la şoseaua de centură a Sucevei, dar a explicat că legislaţia în domeniu a fost schimbată pentru că vechea legislaţie reprezenta un blocaj la absorbţia fondurilor comunitare. Ea a arătat că „era un soi de cârdăşie” între unii avocaţi şi unii proprietari de terenuri astfel încât valoarea exproprierii să fie foarte mare. Boagiu a subliniat că, în baza noii legislaţii, grila notarială stă la baza evaluărilor pentru exproprieri.

Totodată, ministrul Transporturilor a precizat că în prezent, datorită modificării legislaţiei în domeniul exproprierilor în interes public, România a intrat în procentul european, unde valoarea exproprierilor la un proiect de construcţii este sub 3 la sută din valoarea întregii investiţii. „Am eliminat arbitrariul care exista de multă vreme şi cu sume foarte mari de bani. Nu am făcut altceva decât să reglementăm, să aducem în normalitate o situaţie de anormalitate care ne ţinea şi blocaţi”, a spus Boagiu.

Câteva zeci de localnici din comuna Şcheia au protestat, la sfârşitul lunii septembrie, pe şantierul şoselei de centură a Sucevei, nemulţumiţi de valoarea despăgubirilor pentru exproprieri, încercând să oprească lucrările constructorului, dar au fost îndepărtaţi de jandarmi.

Lucrările la şoseaua ocolitoare a municipiului Suceava, care au început în 2008, ar urma să fie finalizate la 12 iulie 2012.Valoarea totală a investiţiei este de 361,94 de milioane de lei, din care s-au executat lucrări în valoare de peste 105 milioane de lei.


Intră acum și în grupul de