Flutur: „PDL inca mai spera ca va gasi solutii pentru Parlament unicameral” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

PDL încă mai speră că vor fi găsite soluţii pentru modificarea Constituţiei şi reducerea numărului de parlamentari la 300 şi parlament unicameral, însă USL nu este interesat şi sabotează lucrările comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat marţi prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur. Potrivit acestuia, proiectul de modernizare a clasei politice prin reducerea numărului de parlamentari şi schimbarea legislaţiei electorale a fost convenit de coaliţia aflată la guvernare. Flutur a arătat că este „un acord de principiu”, iar o echipă tehnică va stabili amănuntele cum se vor face aceste modificări şi se vor face şi simulări.

Liderul democrat-liberal a explicat că PDL şi-a dorit ca numărul de parlamentari să fie redus la 300 şi parlamentul să fie unicameral, dar că această variantă nu a fost agreată de toţi membrii coaliţiei de guvernare şi că s-a ajuns la planul B, cu reducerea numărului de deputaţi la 300 şi al senatorilor la 88, câte doi de fiecare judeţ şi unul pentru fiecare sector al Capitalei.

Flutur a mai spus că USL nu doreşte reducerea numărului de parlamentari şi că proiectul legii promovate de parlamentari PNL şi PSD de reducere la 300 a numărului de parlamentari este „o mascaradă”. „Proiectul lor de lege este o mascaradă. USL nu-şi doreşte reducerea numărului de parlamentari”, a spus prim-vicepreşedintele PDL. El a explicat că prin proiectul convenit în coaliţie privind reducerea numărului de parlamentari, vor fi 300 de deputaţi, din care 18 locuri sunt pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Totodată, Gheorghe Flutur a spus că nu se vor putea depune candidaturi la mai multe funcţii alese uninominal. „Nu are ce căuta un candidat peste tot. Un candidat să meargă într-o direcţie. Nu poţi să-ţi pui ouăle în mai multe cuiburi, poate iese undeva”, a spus liderul PDL.

Flutur a mai declarat că, potrivit înţelegerii din coaliţie, alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare în noiembrie 2012 şi a explicat că e nevoie de comasarea alegerilor pentru că anul 2012 este un an greu pentru Europa şi nu este normal ca ţara să fie în campanie electorală permanentă. El a mai apreciat că prin comasarea alegerilor, rata de participare la vot va fi mult mai mare, iar cheltuielile mai mici.

Flutur a mai spus că legile pentru modificarea legislaţiei electorale şi a numărului de parlamentari vor fi adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului.

Întrebat dacă există posibilitatea ca anumite părţi din aceste modificări legislative să fie declarate neconstituţionale în urma unor sesizări ale opoziţiei, Flutur a răspuns că „opoziţia reclamă la Curtea Constituţională şi dacă bate vântul”.


Intră acum și în grupul de