Mesajul primului-ministru Emil Boc cu prilejul zilei de 1 Decembrie


Intră acum și în grupul de

“Unitate, libertate şi democraţie sunt valorile fundamentale consfinţite de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. Un arc peste cei 93 de ani care au trecut de la acest moment de cotitură în istoria neamului nostru, când voinţa politică s-a contopit în voinţa naţiunii, ne dovedeşte că triunghiul valorilor pe care s-a ridicat România modernă este acum mai actual ca oricând.

Evoluţia naţiunii române a fost marcată, în momentele cheie, de sentimentul de unitate, liant care a făcut să devină posibile marile proiecte naţionale.

Realitatea ultimilor ani, deşi diferită din punct de vedere istoric, ne arată că trăim unul dintre momentele cheie, în care avem nevoie de solidaritate şi efort comun. Este timpul să ne gândim, în primul rând, la ceea ce ne uneşte şi mai puţin la ceea ce ne desparte, pentru a depăşi dificultăţile economice actuale.

Dacă în 1918 românii aspirau la libertate şi democraţie, astăzi, aceste valori sunt depline şi întărite de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană. Peste o lună România împlineşte cinci ani de când a devenit membru al Uniunii. Ne mândrim cu valorile şi identitatea noastră culturală în Europa naţiunilor.

De aceea, salut iniţierea campaniilor media care ne readuc în atenţie valori pe care, uneori, le pierdem din vedere. Avem numeroase exemple de români care, oriunde s-ar afla, fac cinste ţării şi ne definesc ca popor. Este timpul să regăsim bucuria de a fi români şi îmi doresc să trăim acest sentiment zi de zi, nu doar în momente festive.

Avem în spate istoria care ne obligă, iar în faţă viitorul care ne responsabilizează. Tinerii zilelor noastre trebuie să îşi amintească patriotismul înaintaşilor care au înfăptuit Marea Unire. Le datorăm crearea României moderne.

Privim cu respect către trecut şi cu încredere către viitor! Vom lăsa în urma noastră o Românie credibilă în plan internaţional şi o prosperitate durabilă. Suntem în faţa unui an care se anunţă dificil peste tot în lume. Avem nevoie de speranţă şi încredere pentru un viitor mai bun pentru generaţiile de astăzi şi de mâine şi am convingerea că sacrificiile românilor nu au fost în zadar.

La mulţi ani, români de pretutindeni!

La mulţi ani, România!”

Biroul de presă


Intră acum și în grupul de