Elevii Scolii cu clasele I-VIII Stroiesti au adus un omagiu Zilei Nationale a Romaniei, la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Mai mulţi elevi provenind de la Şcoala cu clasele I-VIII Stroieşti s-au aflat luni la Suceava, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiu, pentru a celebra în avans Ziua Naţională a României, serbată anual la data de 1 decembrie.

Evenimentul organizat de Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) Filiala Suceava a avut menirea de a readuce în prim-plan însemnătatea istorică a zilei de 1 decembrie printr-un simpozion susţinut de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, urmat de un program artistic susţinut de elevii Şcolii cu clasele I-VIII Stroieşti.

Cu pricepere şi talent, cei mici au evocat pe rând momente care au rămas în istorie, începând cu anul 1842 când Andrei Mureşanu scrie o poezie înălţătoare care va deveni text al imnului naţional al României. “Înainte de asta, în timpul răscoalei lui Tudor Vladimirescu se prefigurează imaginea unui drapel naţional prin culorile folosite pe canafele steagurilor de război. Mai târziu, Alexandru Ghica încetăţeneşte folosirea acestor culori pentru steagul românesc. Având acest scut de apărare, românii au luptat cu mai multă vitejie în îndeplinirea măreţului scop – Unirea. Uniţi de acelaşi ideal, de aceeaşi strămoşi şi de aceeaşi limbă română, la 1 decembrie 1918 se realizează o Mare Unire, vis milenar împlinit, care din păcate nu avea să dureze foarte mult. Tot la această dată s-a făcut dreptate, fiind ziua în care toţi românii au cântat într-un glas, rămânănd în istorie ca Ziua Unirii”, au evocat elevii Şcolii din Stroeşti.

Deopotrivă, prof. Mihai Iacobescu a efectuat un rezumat al evenimentelor istorice petrecute înainte şi după data de 1 decembrie 1918, a vorbit despre însemnătatea Unirii Bucovinei cu Patria Mamă şi despre personalităţile implicate în această acţiune.


Intră acum și în grupul de