Flutur le cere primarilor suceveni sa fie foarte atenti cand intocmesc bugetul pentru 2012 (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit luni cu primarii judeţului Suceava şi le-a atras atenţia privind modul în care vor întocmi bugetele localităţilor pentru anul 2012. El le-a spus edililor suceveni că pentru 2012, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor localităţilor din judeţ sunt cu 12 milioane de lei mai mici decât în 2011.

Şeful administraţiei judeţene sucevene i-a anunţat pe primari că statutul de ales local se va prelungi până la finalul anului 2012 şi că Guvernul îşi angajează răspunderea pe legea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Preşedintele CJ Suceava le-a spus primarilor că legea pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea se referă doar la comasare, iar cu câteva luni înainte de alegeri se va stabili şi numărul şi configuraţia colegiilor electorale. El a precizat că nu vor putea exista candidaturi concomitente la primar, preşedinte de CJ sau parlamentar.

Flutur le-a spus primarilor că alegerile vor fi concomitente pentru că într-o situaţie de criză este de preferat să nu fie campanie electorală un an de zile, ci doar o perioadă scurtă înaintea scrutinului.

Preşedintele CJ Suceava le-a cerut primarilor din judeţ să fie foarte atenţi când întocmesc bugetul pentru anul 2012 şi a subliniat că potrivit legislaţiei, sunt obligaţi să încheie vechile investiţii dacă doresc să deschidă investiţii noi. El a arătat că localităţile sunt încurcate de investiţiile începute în 2007-2008 privind şcoli şi grădiniţe, pentru care nu s-a alocat finanţare, iar întrebat de primari ce pot să facă pentru a le finaliza, le-a sugerat să contracteze credite.

Preşedintele CJ Suceava le-a mai cerut primarilor să asigure, prin buget, cofinanţarea pentru proiectele cu finanţare europeană care sunt în derulare, dar să asigure şi sumele de bani necesare pentru plata cuantumului de 5 la sută din drepturile salariale câştigate în instanţe. Primarii suceveni vor trebui să includă în bugetele localităţilor cotizaţia şi contribuţia pentru proiectul judeţean de management al deşeurilor, iar 34 de localităţi trebuie să includă şi cotizaţia pentru proiectul judeţean de apă-canal.

El a atenţionat primarii beneficiari ai proiectului judeţean de utilităţi, „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” că trebuie să includă în buget ratele scadente întrucât în luna martie urmează să fie achitată o nouă tranşă de aproximativ 6 milioane de euro la creditul de 86 de milioane de euro obţinut de judeţul Suceava cu garanţii guvernamentale.

Totodată, Gheorghe Flutur le-a spus primarilor să fie atenţi şi la alocarea resurselor pentru învăţământ întrucât noua legislaţie a schimbat modul de finanţare, aceasta fiind făcută în funcţie de numărul de elevi. „Este important de văzut consecinţele, inclusiv financiare”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava le-a mai spus primarilor localităţilor ce au fost afectate de inundaţiile din 2010 că a fost activat fondul de 26 de milioane de euro alocat prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, dar că acum banii nu vin la CJ care să-i aloce pe localităţi ci sunt gestionaţi de ministere.

Astfel, o parte din fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate vor fi alocate de MAI, o altă parte, ce priveşte cursurile de apă, vor fi alocaţi prin Ministerul Mediului, iar fondurile pentru refacerea drumurilor naţionale sau liniilor de cale ferată afectate de inundaţii, prin Ministerul Transporturilor.

Gheorghe Flutur le-a sugerat primarilor suceveni să încerce să atragă investitori în localităţile lor pentru că degeaba se fac investiţii în infrastructura rutieră şi de utilităţi dacă acestea nu aduc şi beneficii comunităţilor locale. „Suntem obligaţi să fim mult mai ofensivi în aducerea investitorilor”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Totodată, Flutur le-a cerut primarilor să fie extrem de atenţi la modul în care gestionează fondurile publice, în special cele europene, subliniind că de fiecare dată când au nelămuriri să solicite sprijinul serviciului de specialitate din CJ Suceava. „Trebuie respectat pas cu pas. Să nu greşiţi nimic pentru a nu avea corecţii la proiecte”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de