FIA Food Fest 2025: Studenții de la Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava au impresionat cu produse inovatoare


Intră acum și în grupul de

Sâmbătă, 10 mai 2025, Facultatea de Inginerie Alimentară a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit cea de-a VI-a ediție a concursului FIA Food Fest, organizat sub egida Ministerului Educației.

Evenimentul a reunit 31 de echipe, formate din 107 studenți de la programele de licență și masterat, care au prezentat produse alimentare inovatoare, jurizate de absolvenți și reprezentanți ai companiilor Danilevici Carn-Prod, Auchan Suceava, Agroline Rădăuți, Laktotrio Horodniceni, Five Continents Botoșani și Crama Jitar.

Premiul I a fost câștigat de echipa Sylvan Green Beer, formată din Serghei Boghiu, Lavinia Dornescu, Ana Guțu, Daniela Lăzărescu și Antonela Susanu, coordonați de prof. univ. dr. ing. Adriana Dabija și dr. ing. Ancuța Chetrariu. Aceștia au creat o bere inovatoare, obținută prin fermentarea unui must din malț de orz, zer deproteinizat, sirop de muguri de brad, apă și hamei, cu o înlocuire parțială a apei din proces cu zer alimentar.

Premiul al II-lea a fost acordat echipelor:

  • Regal de pădure (Claudia Burlacu, Dumitrița Ciubotariu, Sabina Hanciuc, Andrei Petrariu, Beatrice Pricob), cu un salam bio din pulpă de căprioară, piept de mistreț, semințe de pin și pudră de hribi, sărac în grăsimi.
  • Beery Ice Cake (Izabela Naida, Izabela Neuburgher, Claudiu Rusu, Iasmina Stoian), un desert vegan cu blat de curmale și migdale, cremă de afine, caju, soia fermentată și miere.
  • Puffy Bee (Daria Ursachi, Lavinia Tarniță, Petronela Florea, Iustina Strat), un desert vegan fără gluten, cu biscuite, cremă de lime și cocos, și caviar din miere de mană.

Premiul al III-lea a revenit echipelor Vis de livadă, Nolee, Urziflor, Vegan Pops și Trufanda Burger.

Concursul a avut ca temă dezvoltarea de produse alimentare inovatoare, punând accent pe transformarea ideilor în produse conforme cu legislația. Evenimentul a demonstrat creativitatea și competențele studenților, consolidând legătura dintre mediul academic și industria alimentară.


Intră acum și în grupul de