Miercuri, se parafeaza contractul de executie a lucrarilor la noul spital municipal din Falticeni

Câştigătorul licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de construcţie la noul spital municipal din Fălticeni este un consorţiu de patru firme sucevene coordonat de SC General Construct SA Suceava, a declarat marţi, primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan. Potrivit edilului-şef fălticenean, contractul de execuţie urmează să fie semnat miercuri. „Am marea satisfacţie că s-a reuşit să se stabilească executantul, să se termine cu contestaţiile astea care au ţinut din martie până în decembrie”, a spus Vasile Tofan.

El a arătat că din suma de 20 de milioane de lei alocată de la buget în acest an pentru lucrările de construcţie, municipalitatea are în cont un milion de lei pentru începerea lucrărilor, restul banilor fiind returnaţi Ministerului Sănătăţii. Tofan a precizat că sumele necesare lucrărilor vor fi alocate în 2012 din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Şi preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, marţi, încheierea procedurilor şi semnarea contractului de continuare a lucrărilor la noul spital din Fălticeni. El a arătat că după mai multe luni de contestaţii s-a ajuns la momentul în care se poate semna contractul. „Lucrările obiectivului, deosebit de important pentru Fălticeni şi întreaga zonă, vor fi finanţate din surse proprii ale Ministerului Sănătăţii”, a spus Flutur.

PSD Suceava a criticat la sfârşitul lunii noiembrie incapacitatea administraţiei locale din Fălticeni întrucât este al cincilea an consecutiv când fondurile alocate de la bugetul de stat pentru construcţia unui nou spitalul municipal, unde lucrările au început în 1991, sunt nefolosite şi returnate la bugetul central. Astfel, social-democraţii acuză că în 2008 s-au alocat 5 milioane de lei pentru acest spital, banii fiind returnaţi la sfârşitul anului la bugetul de stat şi că sume de cinci milioane de lei au fost alocate şi în 2009, 2010, şi acestea fiind returnate la buget, în timp ce în 2011 s-au alocat 20 de milioane de lei, urmând ca şi aceştia să fie returnaţi.

Social-democraţii suceveni au arătat că din 1991 până în prezent gradul de realizare a noului spital din Fălticeni este de doar 28 la sută. Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan a declarat pe de altă parte că, în 2011 a fost pentru prima dată când Ministerul Sănătăţii a alocat 20 de milioane de lei şi a aprobat începerea procedurilor de licitaţie pentru construcţia noii clădiri şi a menţionat că în ceilalţi ani, deşi au fost alocate fonduri, nu s-a aprobat începerea licitaţiei. El a spus că procedura de licitaţie a fost începută în luna martie, iar la licitaţie au participat 21 de firme, dar că a existat o concurenţă între firmele participante care s-au contestat între ele.

Primarul a menţionat că este necesară construcţia unui nou spital întrucât spitalul vechi are 151 de ani, iar clădirea nu mai poate face faţă actualelor cerinţe şi nu se justifică o reabilitare a acesteia. El a mai spus că spitalul funcţionează acum în cinci locaţii. Tofan a mai declarat că şi clădirea nouă a spitalului, a cărei construcţie a început în 1991, a fost gândită iniţial mult prea mare, iar o parte din corpul clădirii a fost transformat în spaţiu de locuit, fiind amenajate 60 de apartamente pentru tineri, prin ANL, din care în cinci apartamente locuiesc medici ai spitalului.

loading...