Irina Loghin, Alexandru Arsinel si Aurel Tamas, prezenti la Suceava intr-o emisiune TV de promovare a traditiilor din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Actorul Alexandru Arşinel şi interpreţii de muzică populară Irina Loghin şi Aurel Tămaş au participat, joi, la o emisiune TV filmată în incinta complexului comercial sucevean Iulius Mall.

Celor trei artişti li s-au alăturat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu, deputatul PD-L Ioan Bălan, precum şi senatorul PD-L Orest Onofrei.

În deschiderea emisiunii pentru promovarea tradiţiilor de Crăciun şi Anul Nou din judeţul Suceava, în faţa invitaţilor a fost chemat tânărul interpret Valentin Bertea, din Fălticeni, acesta reuşind să impresioneze asistenţa prin vocea sa cu totul deosebită. După acest moment, etnograful Mihai Camilar le-a prezentat invitaţilor care este semnificaţia obiceiurilor din perioada Sărbătorilor de Iarnă, pentru ca apoi în mijlocul asistenţei să fie invitat actorul Alexandru Arşinel. Acesta le-a mulţumit oficialităţilor sucevene pentru „invitaţia de a veni acasă”, precizând că îi face plăcere să fie prezent în judeţul Suceava ori de câte ori este invitat să participe la astfel de evenimente.

A doua surpriză a emisiunii a fost prezenţa în rândul sucevenilor a interpretei de muzică populară Irina Loghin. „Bine v-am găsit! Sunt foarte emoţionată pentru că timp de 8 – 9 ani şi eu am făcut parte din minunatul Ansamblu Ciprian Porumbescu din Suceava”, le-a spus Irina Loghin invitaţilor şi publicului prezent la emisiune. Ea le-a mărturisit celor prezenţi că pe jumătate este bucovineancă, tatăl său având originile din judeţul Suceava. „Când ai spus tradiţii, unitatea şi generozitatea oamenilor, atunci spui Bucovina. Aici tradiţiile sunt unicat. O zonă mai frumoasă din ţară nu există, şi aici tradiţia este păstrată într-un fel cum nu mai întâlneşti în altă parte”, a spus Irina Loghin, după ce a susţinut un scurt recital, în care a interpretat unele dintre cele mai cunoscute melodii ale sale. Dintre acestea, melodia care a impresionat cel mai mult publicul a fost fără doar şi poate „Casa părintească”, Irina Loghin mărturisind că a interpretat acest cântec după ce „o doamnă m-a oprit şi m-a rugat foarte frumos să interpretez această melodie”.

După recitalul Irinei Loghin, realizatorul emisiunii a prezentat cea de-a treia surpriză pregătită pentru public, în faţa audienţei fiind invitat interpretul de muzică populară Aurel Tămaş. Acesta i-a invitat pe români să-şi petreacă Sărbătorile de Iarnă în Bucovina, subliniind că „este păcat să duci banii în afară şi să nu vii să petreci sărbătorile în Bucovina”. Aurel Tămaş a mulţumit autorităţilor prezente la emisiune pentru invitaţia de a fi prezent în judeţul Suceava, adăugând că din punctul său de vedere această zonă este una invidiată de foarte multe lume din întreaga ţară. „Să vedeţi câtă invidie este în alte părţi pentru ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în Bucovina”, a spus Tămaş.

Actorul Alexandru Arşinel a ţinut să sublinieze să tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în judeţul Suceava se datorează atât oamenilor care conduc administraţia judeţeană şi primăriile. Alexandru Arşinel a povestit celor prezenţi că îi face plăcere să promoveze Bucovina şi judeţul Suceava, fie că este vorba despre tradiţiile din această zonă a ţării, fie de produsele tradiţionale. De altfel, în cadrul emisiunii, Ioan Baciu Ţăran, cel care prepară cunoscutele produse „La Baciu”, i-a oferit actorului Alexandru Arşinel un coş plin cu produse tradiţionale din Bucovina. Trebuie spus că unul dintre momentele cele mai apreciate de public a fost recitalul de cântece de Crăciun susţinut de Alexandru Arşinel, la finalul căruia, primarul Ion Lungu a declarat că îşi doreşte ca marele actor să devină unul dintre colaboratorii permanenţi ai Primăriei Suceava.

La rândul său, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a ţinut să le mulţumească celor trei artişti români pentru modul în care promovează Bucovina. „Pe doamna Irina Loghin o aşteptăm să se întoarcă la Ansamblul Ciprian Porumbescu şi o aşteptăm în Bucovina pentru a vă acorda azil turistic. Vreau să-i mulţumesc şi lui Aurel Tămaş pentru că a devenit un ambasador al Bucovinei. Şi aş mai vrea să-i mulţumesc şi lui Alexandru Arşinel pentru că este alături de noi de fiecare dată când avem acţiuni în care este promovată zona Bucovinei”, a spus Flutur.

Nu în ultimul rând, deputatul Ioan Bălan a ţinut să mulţumească realizatorilor emisiunii pentru iniţiativa unei astfel de emisiuni TV, subliniind că „este importat că promovăm datinile şi obiceiurile specifice nouă bucovinenilor”.

Seria recitalurilor susţinute de invitaţi s-a încheiat cu scurtul concert al lui Alexandru Tamaş, după care Moş Crăciun, ajutat de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, au împărţit cadouri copiilor prezenţi în Iulius Mall. În cadrul emisiunii, atât invitaţii, autorităţi şi artişti, cât şi publicul, au avut posibilitatea să asculte mai multe recitaluri extraordinare de colinde, urături şi cântece de Crăciun susţinute de grupuld e copii din zona Fălticeni, coordonat de Maria Tănase, de elevii Colegiului de Artă din Suceava, precum şi de grupurile de copii din Udeşti şi Vatra Moldoviţei.


Intră acum și în grupul de