Parada traditiilor populare pe rit vechi la Draguseni, judetul Suceava, un adevarat spectacol de sunete si costume (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Localitatea Drăguşeni, judeţul Suceava, a fost luată cu asalt pe parcursul zilei de vineri, de colindători, urători şi cete de flăcăi îmbrăcaţi în costume populare. Totul s-a desfăşurat în cadrul manifestării “Festivalul obiceiurilor de iarnă – Anul nou pe stil vechi la Drăguşeni”.

Aflată la cea de-a doua ediţie, parada tradiţiilor populare pe rit vechi a înregistrat anul acesta o participare mult mai mare, potrivit organizatorilor, fiind vorba despre cete de urători şi colindători din 11 localităţi ale judeţului Suceava, dar şi a judeţelor vecine, Neamţ şi Iaşi.

Coloana de mascaţi, capre, urşi, dansatori şi cântăreţi a pornit conform tradiţiei de la poarta de intrare în localitate care de altfel este şi una dintre porţile de intrare în judeţ, suita alcătuită din peste 300 de participanţi parcurgând aproape cinci km până la punctul terminus al manifestării, scena amplasată în mijlocul comunei unde fiecare formaţie participantă a susţinut un program artistic în faţa sutelor de spectatori dornici să fie prezenţi la acţiune chiar dacă vremea nu a ţinut cu ei.

Deschiderea spectacolului a fost făcută chiar de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur , care a ţinut să mulţumească atât celor prezenţi cât mai ales participanţilor pentru dăruirea lor.

“Manifestarea de astăzi este încă un exemplu clar că în nordul ţării tradiţiile încă se păstrează şi vă mulţumesc pentru acest lucru. Este încă un motiv pentru care anul acesta judeţul Suceava a fost principalul punct de atracţie turistică de anul acesta pe perioada sărbătorilor de iarnă. Aici portul popular se poartă cu mândrie, iar tradiţiile strămoşeşti se păstrează vii nu ca în alte locuri din ţară unde, trebuie să o spun cu regret, se închiriază tot felul de formaţii artistice care îmbracă costumul popular doar plătite şi mimează tradiţiile populare”, a declarat Gheorghe Flutur.

Conform datelor pe care le deţinem, la ora actuală, în judeţul Suceava se numără aproape 35.000 de locuitori care ţin sărbătorile religioase după calendarul Iulian.


Intră acum și în grupul de