„Fabrica” de acte false din Câmpulung: Un localnic a sesizat în urmă cu un an că la o adresă din oraș sunt înregistrate fictiv circa 2000 de persoane, dar parchetul local a clasat cazul


Intră acum și în grupul de

Un câmpulungean a sesizat  în iunie 2024 că la o adresă din municipiul Câmpulung Moldovenesc sunt înregistrate aproximativ 2000 de persoane fiind încălcată astfel legea, dar procurorul care a verificat petiția a concluzionat că nu sunt fapte de natură penală.

Petentul respectiv a trimis redacției News Bucovina atât plângerea pe care a făcut-o în care sesiza încălcarea legii 162/31.05.2023 la adresa Strada Mărășești nr. 7 din municipiu, cât și răspunsul Parchetului local.

În petiție, localnicul a adus la cunoștința organelor penale o încălcare gravă a Legii 162/31.05.2023 la adresa Strada Mărășești nr. 7, Câmpulung Moldovenesc.

„În conformitate cu informațiile pe care le dețin, la adresa sus-menționată sunt înregistrate aproximativ 2000 de persoane, în ciuda faptului că legea 162/31.05.2023 stipulează că nu pot fi domiciliate mai mult de 10 persoane la aceeași adresă. Din verificările efectuate, doar 6 persoane locuiesc efectiv la această adresă, restul fiind înregistrate în mod fictiv. Această situație reprezintă o încălcare gravă a legislației în vigoare și poate ascunde diverse infracțiuni, precum falsul în declarații sau alte fapte penale care afectează ordinea publică”, a reclamat câmpulungeanul.

El a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc să demareze o anchetă pentru a verifica aceste aspecte și să dispună măsurile legale necesare pentru corectarea acestei nereguli.

În luna decembrie 2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc care a examinat petiția a constatat că sesizarea formulată de către petent nu se confirmă.

„Din materialul de verificare întocmit în petiția nr. 65/VIII/1/2024 din 13.06.2024 de I.P.J. Suceava – Poliția Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Biroul de Investigații Criminale, apreciem că în cauză nu există indicii cu privire la săvârșirea vreunei fapte de natură penală”, se arată în nota semnată de procuror care a dispus „închiderea lucrării având ca obiect sesizarea (…) deoarece nu au fost constatate aspecte de natură penală”.

Situația a fost însă anchetată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care au organizat, joi, 93 de percheziții în Câmpulung Moldovenesc în urma cărora procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru fals informatic în formă continuată și aplicarea de măsuri preventive față de patru funcționari din servicii publice comunitare de evidență a persoanelor.

Doi dintre inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, în timp ce ceilalți doi au fost plasați sub control judiciar.

Ancheta a scos la iveală un mecanism bine pus la punct: persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fosta URSS erau înregistrate fictiv la adrese inexistente sau improprii locuirii, pentru a obține cărți de identitate românești. Pentru aceste acte prețul era de aproximativ 100 de euro de persoană.

În urma perchezițiilor s-au găsit cereri în alb, completate doar cu datele „găzduitorului” și acte-suport false. 

Anchetatorii spun că în unele cazuri proprietarii nu aveau habar că în locuințele lor sunt declarate persoane străine. 


Intră acum și în grupul de