La primavara, municipalitatea suceveana intentioneaza sa organizeze o noua licitatie pentru privatizarea Termica (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Mai multe firme din spaţiul ex-sovietic se interesează de privatizarea Termica SA, a declarat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu, arătând că în aceste condiţii, ia în calcul organizarea unei noi licitaţii, în primăvara acestui an. Amintim însă că municipalitatea a selectat firma Adrem Invest să construiască o nouă centrală electro-termică.

Edilul-şef a spus într-o conferinţă de presă că funcţionarea Termica SA şi investiţia nouă într-o centrală termică dimensionată cerinţelor actuale ale pieţei sunt incompatibile. Lungu a arătat că dacă se găseşte o soluţie pentru funcţionarea sistemului de termoficare pe actuala structură, cu centrala Termica SA, o va pune în aplicare.

Primarul a subliniat că firma care va prelua Termica SA va trebui să facă investiţii de minim o sută de milioane de euro, dar că pentru retehnologizare şi conformarea conform cerinţelor de mediu, specialiştii estimează că investiţiile ar putea ajunge la 200 de milioane de euro.

Ion Lungu a mai declarat că în această perioadă, cu vreme geroasă, a învăţat că trebuie ca pentru încălzirea oraşului, combustibilul să fie în curtea centralei şi că ar exista probleme dacă centrala ar funcţiona folosind gazul natural.

El a spus că din acest considerent a fost prevăzut în caietul de sarcini pentru selectarea firmei care construieşte o nouă centrală electro-termică să funcţioneze cu biomasă, soluţie care permite un preţ mai mic al gigacaloriei.
Primarul a recunoscut că nu este uşor să faci în această perioadă investiţii în România şi a precizat că a transmis firmei Adrem Invest o scrisoare „destul de fermă” prin care cere acesteia să prezinte graficul de realizare a noii centrale.

Lungu a spus că prin scrisoare a fost întrebată firma dacă are în vedere punerea în funcţiune, în acest an, a unor capacităţi pentru că trebuie ca municipalitatea să ştie cum va acţiona în iarna următoare, în condiţiile în care, conform contractului, noua centrală termică ar urma să fie funcţională în mai 2013.

Municipalitatea suceveană a făcut două licitaţii pentru privatizarea Termica SA, dar nu s-a prezentat nicio firmă, iar apoi în mai 2010, Termica Suceava a început procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile, iar Adrem Invest va realiza investiţiile în noua centrală, care pot ajunge până la 50 de milioane de euro.


Intră acum și în grupul de