Weekend de foc pentru pompierii suceveni! Inconstienta unor locuitori a dus la izbucnirea a peste 20 de incendii in judet, in doar doua zile


Intră acum și în grupul de

Weekend al inconştienţei! Aşa pot fi caracterizate zilele de la finele acestei săptămâni care au reprezentat unele de foc, în adevăratul sens al cuvântului, pentru angajaţii ISU Suceava.

Conform datelor pe care le deţinem, doar pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă înconştienţa şi nepăsarea unor locuitori ai judeţului au dus la izbucnirea a peste 20 de incendii pe suprafeţe cu vegetaţie uscată, fără ca vreo unul dintre vinovaţi să fie tras la răspundere.

În toate cazurile incendiile au cuprins hectare întregi de teren după ce gospodarii de ocazie au ajuns la concluzia că e bine să cureţe suprafeţele agricole prin foc nesupravegheat sperând că dacă se întâmplă ceva apar pompierii.

“Nebunia” a început vineri încă de la orele 10:00 când a apărut primul focar între localităţile Frumosu şi Vama, flăcările extinzându-se către fondul forestier. Alarma a sunat apoi în unităţile ISU Suceava aproape neîncetat, preţ de două zile, anunţând noi incendii în localităţile Bilca, Suceava, Baia, Fundu Moldovei, Pojorâta, comuna Zvoriştea, Horodniceni, Breaza, Straja, Fălticeni, Şcheia, Suceviţa, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Grămeşti, Siret, Vicovu de Jos sau Stroieşti.

„Pe fondul activităţilor de igienizare a terenurilor agricole şi al curăţeniei în gospodăriile populaţiei, în judeţul Suceava a crescut alarmant, în ultima perioadă, numărul de incendii produse la vegetaţia uscată, mirişti şi litieră de pădure. Începând cu 10 martie şi până în prezent s-au înregistrat aproape 80 de intrervenţii ale pompierilor suceveni pentru stingerea miriştilor, în diferite zone ale judeţului, în urma cărora au ars circa 160 ha de vegetaţie uscată şi aproape 5 ha de litieră. Pe lângă acestea au mai fost afectate de foc locuinţe, anexe şi bunuri gospodăreşti fiind vorba de circa 35 de pompi fructiferi, şase tone de furaje, trei fânare, peste 500 de metri de gard şi un saivan de oi. Chiar şi în aceste condiţii incendierile vegetaţiei uscate se înmulţesc în fiecare zi” ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, plt.maj. Alin Găleată.

Până acum nu s-a putut stabili cu exactitate valoarea totală a pugubelor.


Intră acum și în grupul de