Comitetele UNESCO din judet vor fi coordonate, pana la urma, de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor


Intră acum și în grupul de

După ce, în urmă cu o lună, aleşii judeţeni democrat-liberali au respins un amendament al PSD privind numirea IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în funcţia de coordonator unic al comitetelor de organizare UNESCO pentru cele opt mănăstiri din patrimoniul mondial, conducerea CJ Suceava propune acum ca Înaltul Ierarh să coordoneze comitetele UNESCO din judeţ.

Potrivit unui proiect de hotărâre a CJ Suceava iniţiat de vicepreşedintele Vasile Ilie, hotărârea din 28 februarie prin care arhitectul şef al judeţului Suceava, Tudor Andriu, va fi coordonatorul unic al comitetelor de organizare UNESCO va fi modificată, iar în funcţia de coordonator unic va fi numit IPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, administrator al mănăstirilor din judeţ.

În expunerea de motive, Vasile Ilie arată că CJ Suceava a primit în 29 februarie, la o zi după şedinţa în care s-a adoptat prima hotărâre, o adresă din partea IPS Pimen prin care se solicită ca Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor să fie coordonatorul comitetelor UNESCO din judeţul Suceava.

Consiliul Judeţean Suceava a dezbătut, în 28 februarie, un proiect de hotărâre privind constituirea de comitete de organizare UNESCO (COU) pentru fiecare monument istoric înscris în listă în conformitate cu prevederile actelor normative privind modificarea Programului de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Conform noilor prevederi, fiecare monument istoric UNESCO are un comitet de organizare format din specialişti şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai administratorului respectivului monument, toate comitetele fiind conduse de un coordonator unic.

Consilierul judeţean PSD Mihai Grozavu, a propus un amendament la proiectul de hotărâre prin care coordonatorul unic să fie IPS Pimen Suceveanul, ţinând cont că cele opt monumente din patrimoniul UNESCO din judeţ sunt mănăstiri din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, deşi în proiectul de hotărâre se preciza că acest coordonator unic este arhitectul şef al judeţului, Tudor Andriu.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, a transmis, în scris, la cererea CJ Suceava, numele persoanelor care să facă parte din aceste comitete şi că nu şi-a manifestat intenţia de a coordona aceste comitete.

La rândul său, Grozavu a spus că a discutat, luni, cu IPS Pimen Suceveanul care i-a spus că nu i s-a solicitat să fie coordonator al acestor comitete. După ce s-a supus la vot, amendamentul lui Mihai Grozavu a fost respins cu voturile consilierilor PDL, cei al USL votând pentru desemnarea IPS Pimen drept coordonator al comitetelor de organizare UNESCO.

Ulterior, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că în şedinţa următoare va fi înfiinţat un organism judeţean pentru monumentele istorice din judeţ, care să includă şi mănăstirile UNESCO din care să facă parte şi IPS Pimen Suceveanul. El a arătat că acest organism judeţean se va ocupa de alocarea de resurse pentru conservare, întreţinere şi promovare a tuturor monumentelor istorice din judeţ.

Potrivit Hotărârii CJ Suceava, activitatea persoanelor care fac parte din aceste comitete de organizare UNESCO va fi condusă de un coordonator unic, acesta fiind arhitectul şef al judeţului, Tudor Andriu, care împreună cu ceilalţi reprezentanţi vor asigura implementarea sistemului de management pentru promovarea Programului de Protecţie şi Gestiune, în vederea punerii în valoare a celor opt monumente istorice înscrise în listă şi a integrării acestora în mediul urban cu sprijinul autorităţilor locale.

Comitetele de organizare UNESCO elabora strategii de întreţinere a monumentelor şi de prevenire a posibililor factori de ameninţare a integrităţii acestora, planuri de protecţie, planuri de conservare, planuri de întreţinere, precum şi planuri de reabilitare, promovare şi punere în valoare a monumentului, dar vor raporta periodic starea de conservare a monumentelor, a problemelor generale sau specifice constatate în urma inspecţiilor de monitorizare şi vor organiza dezbateri publice prin care să se atragă atenţia asupra importanţei păstrării în bune condiţii a monumentelor şi a măsurilor avute în vedere pentru îmbunătăţirea stării lui de conservare, a promovării şi a punerii sale în valoare.


Intră acum și în grupul de