Ministrul Agriculturii ii indeamna pe producatorii suceveni sa se asocieze (VIDEO)

Asocierea producătorilor agricoli este esenţială pentru dezvoltarea acestui sector, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, în cadrul unei întâlniri cu specialişti în agricultură şi primari din judeţul Suceava. El a exemplificat cu cazul judeţului Suceava, care este un producător mare de cartofi, dar pe suprafeţe mici, dar că producătorii ar trebui să se asocieze, să aibă depozite şi să negocieze astfel cu marile lanţuri de supermarket-uri. „Nici un supermarket nu cumpără cu sacoşa”, a spus Fuia, care a arătat că în lipsa unei asocieri a producătorilor se importă foarte mult.

El a subliniat importanţa Grupurilor de Acţiune Locală care vor fi finanţate în perioada 2014-2020 cu câte trei milioane de euro din fonduri europene şi vor putea finanţa proiecte de până al 200.000 de euro, cum ar fi depozite sau ferme, proiecte care vor putea fi benefice pentru asocierea producătorilor. „Să nu mai vindem de la portbagaj sau în pieţele de duminică”, a spus Fuia.

El consideră că asocierea este importantă pentru ca agricultura să fie un motor de dezvoltare constant. „Asocierea nu a omorât pe nimeni. Asocierea creează avantaje. Aşa facem din agricultură un motor de dezvoltare constant”, a spus ministrul.

Fuia a subliniat că dacă anul 2011 a fost un foarte bun an agricol în sectorul vegetal, Guvernul are ca prioritate şi zootehnia pentru a se face un „export inteligent”, cu valoare adăugată. Ministrul a spus că în domeniul zootehniei, şi în special al bovinelor pentru carne, România este deficitară, dar are un mare potenţial pentru export. „E loc de mult mai mult”, mai spus Stelian Fuia.