La Bilca, are loc prima editie a Festivalului – Concurs Interjudetean „VASILE MUCEA”

Comuna Bilca găzduieşte marţi, 17 aprilie 2012, prima ediţie a Festivalului – Concurs Interjudeţean „VASILE MUCEA”, informează într-un comunicat de presă organizatorii evenimentului.

“Regretatul Vasile Mucea, recunoscut de folclorişti ca fiind unul dintre cei mai autentici rapsozi populari ai Bucovinei, a întemeiat încă din anii ‘50 taraful << Bujor >> din Bilca. Vasile Mucea a reprezentat cu adevărat valoarea artistică şi estetică a nordului Bucovinei, în speţă vatra etnofolclorică Bilca”, susţin organizatorii manifestării.

Potrivit acestora, scopul festivalului urmăreşte: promovarea rapsozilor populari şi tarafurilor tradiţionale din Bucovina; păstrarea costumului tradiţional; conservarea şi promovarea folclorului muzical specific vetrelor folclorice pe care le reprezintă.

“Concursul va cuprinde: *Secţiunea solist vocal care se acompaniază la vioară, cobză sau fluier; Secţiunea taraf tradiţional cu solist (vocal sau instrumentist) sau grup vocal; Secţiunea rapsod popular (solist vocal, instrumentist, povestitor etc.) cu vârsta minim 60 de ani.

Condiţii de participare – festivalul – concurs se adresează numai artiştilor amatori; timpul acordat pentru rapsozi este de 7 minute, respectiv de 10 minute pentru taraf; participanţii trebuie să poarte costumul tradiţional din zona pe care o reprezintă; repertoriul prezentat în concurs trebuie să fie autentic, cu precizarea că participarea la festival cu înregistrări pe suport digital este interzisă”, se arată în document.