La Bilca, are loc prima editie a Festivalului – Concurs Interjudetean „VASILE MUCEA”


Intră acum și în grupul de

Comuna Bilca găzduieşte marţi, 17 aprilie 2012, prima ediţie a Festivalului – Concurs Interjudeţean „VASILE MUCEA”, informează într-un comunicat de presă organizatorii evenimentului.

“Regretatul Vasile Mucea, recunoscut de folclorişti ca fiind unul dintre cei mai autentici rapsozi populari ai Bucovinei, a întemeiat încă din anii ‘50 taraful << Bujor >> din Bilca. Vasile Mucea a reprezentat cu adevărat valoarea artistică şi estetică a nordului Bucovinei, în speţă vatra etnofolclorică Bilca”, susţin organizatorii manifestării.

Potrivit acestora, scopul festivalului urmăreşte: promovarea rapsozilor populari şi tarafurilor tradiţionale din Bucovina; păstrarea costumului tradiţional; conservarea şi promovarea folclorului muzical specific vetrelor folclorice pe care le reprezintă.

“Concursul va cuprinde: *Secţiunea solist vocal care se acompaniază la vioară, cobză sau fluier; Secţiunea taraf tradiţional cu solist (vocal sau instrumentist) sau grup vocal; Secţiunea rapsod popular (solist vocal, instrumentist, povestitor etc.) cu vârsta minim 60 de ani.

Condiţii de participare – festivalul – concurs se adresează numai artiştilor amatori; timpul acordat pentru rapsozi este de 7 minute, respectiv de 10 minute pentru taraf; participanţii trebuie să poarte costumul tradiţional din zona pe care o reprezintă; repertoriul prezentat în concurs trebuie să fie autentic, cu precizarea că participarea la festival cu înregistrări pe suport digital este interzisă”, se arată în document.


Intră acum și în grupul de