Incendiu devastator la Vatra Dornei din cauza unui gratar (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Focul pentru un grătar a generat, duminică după-amiază, un incendiu de proporţii, în zona Vatra Dornei, în urma căruia au ars aproximativ 30 de hectare de resturi de exploatare şi litieră din fondul forestier.

Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, care a coordonat echipele de intervenţie, a declarat că incendiul a fost localizat în jurul orei 1, iar echipajele de pompieri şi silvicultori continuă să acţioneze pentru supravegherea zonei şi lichidarea focarelor. „Sperăm ca în cursul zilei să fie lichidat incendiul”, a spus prefectul care a menţionat că echipajele ce au acţionat iniţial au fost înlocuite cu alte forţe de intervenţie.

El a menţionat că la intervenţie participă grupa operativă a ISU Suceava condusă de inspectorul şef, colonelul Ion Burlui, Detaşamentele de pompieri Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc şi Garda de intervenţie Gura Humorului, împreună cu lucrători ai Direcţiei Silvice Suceava, jandarmi, poliţişti, militari de la unitatea militară de vânători de munte din Vatra Dornei şi lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Vatra Dornei, totalizând patru sute de persoane.

La faţa locului au fost prezenţi, pe lângă prefect, şi directorul general al Romsilva, Valerian Solovăstru împreună cu directorul Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu.

Potrivit ISU Suceava, incendiul de pe Dealul Bârnărel din apropierea municipiului Vatra Dornei, a pornit cel mai probabil de la un foc pentru un grătar şi a cuprins iniţial o parcelă de plantaţie a Consiliului Local Vatra Dornei şi o parcelă cu material lemnos a Ocolului Silvic Vatra Dornei existând permanent pericolulul de propagare a flăcărilor la fondul forestier aflat în imediata apropiere.

Dezvoltarea rapidă a incendiului a fost favorizată de vântul care a suflat cu putere dar şi de cantitatea mare de resturi de exploatare existente care erau foarte uscate până la urmă fiind mistuite aproximativ 30 de hectare de resturi de exploatare şi litieră din fondul forestier.

“Pe Dealul Bârnărel, sute de pompieri şi lucrători ai Direcţiei Silvice supraveghează în continuare zona, acţionând pentru lichidarea ultimelor focare care se manifestă la cioatele rămase din resturile de exploatare forestieră. Cu ajutorul motopompelor se aduce apă din toate sursele identificate în zonă şi se lucrează până la lichidarea totală a incendiului şi îndepărtarea oricărui pericol de reizbucnire a flăcărilor, ne-a declarat plt.maj. Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

De altfel, pompierii dorneni au intervenit şi vineri şi au lichidat un incendiu de vegetaţie uscată care s-a manifestat pe o suprafaţă de două hectare, în satul Valea Stânii, comuna Cârlibaba, unde au ars resturi de exploatare forestieră şi vegetaţie uscată, militarii oprind flăcările înainte ca acestea să cuprindă pădurea din vecinătate, iar sâmbătă, Garda de intervenţie Gura Humorului a salvat fondul forestier din oraşul Frasin, stingând un incendiu de vegetaţie uscată care a ars pe o suprafaţă de cinci hectare. Nici Detaşamentele de pompieri Suceava şi Fălticeni nu au stat degeaba acestea stingând câte un incendiu de vegetaţie uscată în comuna Şcheia, de pe o suprafaţă de un hectar, şi în municipiul Fălticeni, unde a ars vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de aproximativ două hectare.


Intră acum și în grupul de