Acasă Actualitate Sucevenii vor putea observa, sambata noapte, cea mai mare Luna plina din...

Sucevenii vor putea observa, sambata noapte, cea mai mare Luna plina din acest an. Vezi aici ce impact va avea fenomenul asupra Terrei


Intră acum și în grupul de

În seara de sâmbătă, la ora 18 și 35 minute, Luna se va afla la o distanța de 356.577 kilometri față de Pământ, aceasta fiind cea mai mică distanţă din ultimii ani între cele două astre, fenomen ce face ca luna sa apara mai mare si mai stralucitoare ca de obicei, a declarat pentru NewsBucovina.ro, drd. Emil Turcu, cercetător științific, în cadrul Compartimentului Observator Astronomic, de la Planetariul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Potrivit acestuia, o astfel de apropiere a mai avut loc în anii: 1955, 1974, 1992 şi 2005.



„Mișcarea Lunii în jurul Pământului se face pe o traiectorie în formă de elipsă și nu pe o traiectorie circulară. În mişcarea ei în jurul Pământului, Luna atinge două extreme: punctul cel mai apropiat se numește perigeu și se află la o distanța de aproximativ 363.104 kilometri şi cel mai îndepărtat se numește apogeu şi se află situat la o distanță de aproximativ 405.696 kilometri. Perigeul coincide cu faza de lună plină o dată la un an, o lună şi 18 zile. Când se află la perigeu, Luna apare cu până la 14% mai mare şi cu până la 30% mai strălucitoare”, a explicat Emil Turcu.

El a adăugat că tot în acest week-end, va avea loc şi ploaia de meteoriti Eta-Aquaride. „Fenomenul este reprezentat de rămăşiţele cometei Halley, care a fost văzută ultima oară în 1986 şi se prezice că va mai putea fi observată abia în anul 2061. Ploaia de meteoriţi se desfăşoară între 19 aprilie şi 28 mai, însa va atinge apogeul în noaptea de 5 mai”, a adăugat cercetătorul sucevean.

Totodată, acesta a dat garanţii că asupra Pământului apropierea Lunii de Pâmânt nu poate avea un efect distrugător şi că singurul loc unde poate fi resimțit este pe malul mării, acolo unde mareele vor fi un pic mai înalte decât de obicei. „Dacă ne străduim putem asocia fiecare dezastru natural (cutremur, tsunami sau uragan) cu un eveniment astronomic, însă, în mod logic și realist, acestea nu au nicio legatură”, a dat garanţii cercetătorul sucevean.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version