Coreenii de la Daewoo International Bucuresti intentioneaza sa participe la modernizarea Termica Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Coreenii de la Daewoo Internaţional Bucureşti doresc să se implice în modernizarea societăţii Termica SA Suceava. Anunţul a fost făcut miercuri de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a spus într-o conferinţă de presă că în urma vizitei ambasadorului Republicii Coreea la Suceava, firma Daewoo Internaţional Bucureşti a transmis o scrisoare de intenţie privind participarea la modernizarea Termica SA. El a apreciat că rentabilizarea Termica SA se poate face prin vânzarea energiei electrice produse prin centrala de cogenerare.

Primarul a precizat că eventuala modernizare a Termica SA nu afectează proiectul noii centrale termice care va fi dată în folosinţă în primăvara anului viitor. „Proiectele sunt compatibile”, a spus Lungu.

El a mai arătat că şi alte firme, inclusiv din spaţiul ex-sovietic, s-au arătat interesate de a investi în modernizarea Termica SA, dar că singura firmă care a transmis o scrisoare de intenţie este Daewoo Internaţional Bucureşti.

Lungu a spus că dacă vor fi mai multe scrisori de intenţie, municipalitatea va lua o decizie, iar acum suntem în faza în analiză a ofertei Daewoo. „Specialiştii Termica vor clarifica aspectele solicitate de cei de la Daewoo şi apoi vom vedea care sunt condiţiile de participare la această modernizare”, a spus Lungu.

Primarul Sucevei a declarat în ultima perioadă că dacă se găseşte o soluţie pentru funcţionarea sistemului de termoficare pe actuala structură, cu centrala Termica SA, o va pune în aplicare şi a subliniat că firma care va prelua Termica SA va trebui să facă investiţii de minimum o sută de milioane de euro, dar că pentru retehnologizare şi conformarea la cerinţele de mediu specialiştii estimează că investiţiile ar putea ajunge la 200 de milioane de euro.

Municipalitatea suceveană a mai făcut două licitaţii pentru privatizarea Termica SA, dar nu s-a prezentat nicio firmă, iar apoi, în mai 2010, Termica Suceava a început procedurile privind atragerea de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Firma de inginerie industrială Adrem Invest Bucureşti a câştigat în primăvara anului 2011 licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare.Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară. Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile, iar Adrem Invest va realiza investiţiile în noua centrală, care pot ajunge până la 50 de milioane de euro.


Intră acum și în grupul de