Prefectura Suceava a sesizat IPJ sa verifice daca sunt ilegalitati la exproprierile la soseaua de centura a municipiului resedinta de judet


Intră acum și în grupul de

Consiliul local Şcheia a aprobat efectuarea unor schimburi de terenuri, anexa iniţială conţinând un număr de 29 de poziţii cu persoane şi suprafeţele ce făceau obiectul schimbului, însă la cartea funciară a ajuns pentru înscrierea dreptului de proprietate o anexă cu 177 de poziţii, din care 41 erau amplasamente situate pe traseul şoselei de ocolire a municipiului Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, după 14 ani de la emiterea titlurilor de proprietate, Comisia locală de fond funciar Şcheia a întocmit procese verbale pe alte amplasamente decât cele înscrise în titlurile de proprietate şi menţionează că nu se pot diminua terenurile cu destinaţie de păşune în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„O comisie constituită prin Ordinul Prefectului judeţului Suceava nr.192/2011 a constatat existenţa la cartea funciară a unor anexe ale Hotărârilor Consiliului local al comunei Şcheia, care nu au fost înaintate Prefectului judeţului Suceava în vederea exercitării controlului de legalitate şi care nu s-au regăsit nici la dosarele special constituite ale şedinţelor de consiliu local, în care au fost adoptate aceste hotărâri. Aceste anexe au produs efecte juridice în sensul că au folosit la efectuarea de înscrieri în cartea funciară, precum şi a unor acte translative de drept de proprietate. Cele două hotărâri aprobă efectuarea unor schimburi de terenuri între proprietari şi consiliul local cu suprafeţe din păşunea comunală”, se arată în comunicat.

Totodată, Prefectura Suceava subliniază că a înaintat încă din anul 2011 IPJ Suceava o solicitare de a face verificările necesare pentru a se constata dacă în situaţia exproprierilor de pe raza comunei Şcheia se identifică fapte de natură penală, caz în care IPJ trebuie să precizeze şi persoanele care se fac vinovate de săvârşirea acestora.

Sursa citată mai arată că dosarele având ca obiect anulările de acte de proprietate pentru terenul cu destinaţia păşune situat pe traseul şoselei de centură aflate pe rolul instanţelor de judecată, sunt suspendate până la pronunţarea nulităţii anexelor celor două hotărâri prin care Consiliul local Şcheia aproba efectuarea unor schimburi de terenuri, iar Curtea de Apel Suceava, care soluţionează recursurile declarate de Consiliul local al comunei Şcheia, a amânat pronunţarea în ambele dosare, pentru data de 23 mai 2012, respectiv 24 mai 2012.

Liderul PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a solicitat, joi, noului prefect de Suceava, Florin Sinescu, “să facă lumină” în cazul terenurilor din comuna Şcheia care au fost puse în posesia unor persoane pe islazul comunal exact pe zona traseului şoselei de centură a municipiului Suceava. Nechifor a spus, într-o conferinţă de presă, că şi fostul prefect Sorin Arcadie Popescu a depistat neregulile şi că “s-a bătut” pentru păstrarea proprietăţii publice.


Intră acum și în grupul de